Проф. Тасев разкри какво ще стане с българската енергетика при Байдън!

България отблизо

САЩ вече имат своя нов президент. България обаче работи със страната по различни енергийни проекти. Как ще се отразят американските избори на българската енергетика?, питат телевизионни журналисти.

Идването на новата администрация на САЩ още не е факт. Но… Америка при Байдън ще се върне в Зелената сделка, очевидно ще има промяна и с „Балкански поток“, който отново може да бъде спрян.

Това заяви в студиото на „Денят ON AIR“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

„За нас спасението е стратегическо партньорство с Америка“, подчерта проф. Тасев.

По думите му Байдън не е само политик, а Америка използва своята сила в пазарната икономика, за да получи пазарни преимущества и вече се намесва в регионалния ни пазар.

„В момента трябва лиценз за ядрено гориво, като битката ще бъде за това кой да е доставчик. Това е проект за 100 години, това са милиарди. Не трябва да отписваме АЕЦ „Белене“, битката за горивото ще е  между САЩ и Русия, а както знаете,  Байдън вече се обяви против Русия“, обясни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Според неговото мнение, новият реактор на АЕЦ „Козлодуй“ не трябва да повтаря руската технология, а да е подходящ за новото гориво на САЩ.

От казаното дотук се вижда, че проф. Тасев удря една яка баданарка на САЩ. И дори стига дотам, че да говори за стратегическо партньорство с Вашингтон. Но…цялата ни ядрена енергетика в момента се крепи на руските технологии. Защото Русия е много по-напреднала в тази дейност. И не на последно място е фактът, че Русия взема нашето отработено ядрено гориво и го заравя в специални контейнери някъде в Сибир.

Американците, обаче, нито имат намерение да вземат нашето отработено ядрено гориво, нито имат такива условия като Русия, за да го съхраняват с векове, докато изгуби своята ядрена заразителност.

При това положение, ако направим нов ядрен реактор в АЕЦ „Козлодуй“, който да не е руски, а американски, тогава се пита в задачата къде ще складираме ние отработеното ядрено гориво. Защото ние, още по-малко от САЩ, имаме възможности да го складираме някъде на нашата малка територия. На проф. Тасев не може да не му е ясно, че ако станем „стратегически“ партньори на САЩ, те ще спечелят, защото ще им платим много милиарди за нов реактор. А ние ще загубим катастрофално, понеже ще превърнем китната си родина, която разчита само на туризма, в гробище на отработено ядрено гориво.

А това изобщо не е в наш интерес. И отново стигаме до неминуемото заключение, че ние не само исторически сме братя с Русия. Сега на нас дружбата с Москва ни трябва много повече, отколкото всякакви стратегически партньорства със САЩ. Понеже българският интерес изисква да ползваме руските технологии, защото са по-напреднали и утвърдени, и понеже ще запазим нашата родина чиста от ядрени отпадъци.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *