Путин: Искаме мир, но е смешно да започнем преговори с Украйна, само защото са и свършили боеприпасите

Свят

През нощта руската държавна информационна агенция РИА и държавната телевизия „Россия-1“ пуснаха 3-часово интервю с президента Владимир Путин. Обсъжданите теми включваха ядрена война, изборите в САЩ и разширяването на НАТО. Ето някои акценти от интервюто на руския президент:

„Готови ли сме за преговори? Да, готови сме. Но само за преговори не въз основа на някакви „прищявки“ след употребата на психотропни лекарства, а въз основа на реалностите, които са се развили на земята. Това е първото.

Второ. Многократно ни е обещавано какво ли не. Обещаха да не разширяват НАТО на Изток, а после ги виждаме на нашите граници. Те обещаха, без да навлизат в историята, че вътрешният конфликт в Украйна ще бъде разрешен с мирни, политически средства. Както си спомняме, трима външни министри на Полша, Германия и Франция пристигнаха в Киев и обещаха, че ще бъдат гаранти на тези споразумения – ден по-късно имаше държавен преврат. Те обещаха да изпълнят Минските споразумения, а след това публично обявиха, че са нямали намерение да изпълняват тези обещания, а само са си взели почивка, за да въоръжат бандеровския режим в Украйна. Обещаваха ни много неща, така че тук само обещания не стигат.

Сега да преговаряме само защото им свършват боеприпасите е някак смешно от наша страна. Ние обаче сме готови за сериозен разговор и искаме да разрешим всички конфликти, особено този конфликт, по мирен път. Но ние трябва ясно да разберем за себе си, че това не е пауза, която противникът иска да вземе за превъоръжаване, а е сериозен разговор с гаранции за сигурност на Руската Федерация, каза руския президент.

Също така според него Москва няма да се съгласи на преговори, които ще бъдат използвани от Украйна и Запада като „пауза за превъоръжаване“ и ще изисква „гаранции за сигурност“ за Русия.

„Ние трябва ясно и категорично да разберем за себе си, че това не е пауза, която противникът иска да вземе за превъоръжаване, а това е сериозен разговор с гаранции за сигурност на Руската федерация“, заяви Путин.

Той също така добави, че Русия е наясно с „морковите, които чуждите правителства ще покажат“, за да убедят Москва, че моментът за преговори е настъпил.

„У нас, спомняте ли си какво казваха в Русия? За някои щастието на битово ниво беше: „нахранен, пиян и нос в тютюна“. С такива хора е по-лесно. Нахранени, пияни – т.е. наял се, напил се. Нос в тютюна, защото са използвали емфие. Сега носът ти е в кокаин, нали? Но няма значение, с такива е по-лесно. Но с умните е по-трудно, те са по-опасни, защото те влияят на съзнанието на обществото, включително и на нашето. Ще пускат всякакви свои пожелания във вид на „моркови“ за нас“, обясни Путин.

Руският президент коментира за пръв път и изказването на френския президент Еманюел Макрон от 26 февруари, който заяви, че „не може да изключи“ изпращането на западни войски в Украйна. Според Путин това няма да промени нищо.

„Ако говорим за официални военни контингенти от чужди държави, съм сигурен, че това няма да промени ситуацията на бойното поле. Това е най-важното, както и изпращането на оръжия не променя нищо“, подчерта руският държавен глава.

В интервюто си за руски медии Путин предупреди също, че ако в Украйна влязат полски войски, те няма повече да излязат. „Варшава ще поиска да си върне земите, които смята за исторически свои“, заяви руският лидер, цитиран от РИА Новости.

„Те искат да си върнат земите, които смятат за исторически свои и които са им били отнети от бащата на народите Йосиф Висарионович Сталин и дадени на Украйна. Те искат да си ги върнат, разбира се. И ако там влязат официални полски части, те едва ли ще си тръгнат“, гласи прогнозата на Путин.

По думите му, САЩ разбират, че ако разположат американски войски на руска територия – или в Украйна – Русия ще разглежда този ход като намеса.

„(В САЩ) има достатъчно специалисти в областта на руско-американските отношения и в областта на стратегическото сдържане“, каза Путин.

Путин добави, че сценарият с ядрена война не се приближава и той не вижда необходимост. „От военно-техническа гледна точка, разбира се, сме готови“, добави той в отговор на въпрос. „Защо трябва да използваме оръжия за масово унищожение? Никога не е имало такава необходимост“, каза той.

Русия и САЩ са най-големите ядрени сили, контролиращи повече от 90% от световните ядрени оръжия. Ако Съединените щати проведат ядрени опити, Русия може да направи същото, добави Путин, макар според него да „не е необходимо“.

„Само ние и американците наистина имаме триади (начин на организация на ядрените сили, включващ междуконтинентални балистични ракети, стратегически бомбардировачи и подводници – бел. ред.). И тук сме много по-напреднали. Целият ни ядрен компонент е по-модерен“, заяви Путин в интервю за руски медии.

Той се похвали, че в общи линии ядрените сили на САЩ и Русия поддържат „повече или по-малко паритет“ по брой на носители и бойни глави, но руските са „по-модерни, както знаят всички специалисти“, отбелязва АФП.

„САЩ развиват компонентите на своите ядрени сили. Ние също. Не мисля, че това означава, че те искат да започнат ядрена война, но ако го направят (…) ние сме готови“, подчерта Путин. Той отрече отново да е обмислял използването на тези оръжия в Украйна.

„Защо трябва да използваме средства за масово унищожение? Никога не е имало такава необходимост“, заяви руският президент, като подчерта, че руската военна доктрина предвижда използването на такива оръжия, ако е заплашено съществуването на страната или в случай на „посегателство срещу нашия суверенитет и независимост“.

Путин направи своите коментари преди президентските избори на 15-17 март, на които със сигурност ще спечели още шест години на власт. Неговите сили наскоро постигнаха известен напредък на фронта, докато Украйна изпитва недостиг на боеприпаси.

Въпреки че ракетите, доставени от САЩ и Обединеното кралство, причиняват щети на Русия, те не променят ситуацията на бойното поле, каза Путин. Той също така отхвърли предполагаемите дискусии на германски офицери за удар по моста, свързващ Русия с Крим, като „нищо повече от фантазии“.

Източник Гласове

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *