Путин: Номерът, който Западът направи на СССР няма да мине при Русия

България отблизо

„Няма да позволим на никого да се намесва във вътрешните ни работи. Русия доказа, че може да се справи с всяко предизвикателство. В руското общество преобладават ценности като милосърдие, взаимопомощ и солидарност. Абсолютното мнозинство от руснаците подкрепи специалната операция. Беше направен опит да се отслаби Русия отвътре, но не им излязоха сметките.

Президентът Владимир Путин смята, че в лицето на САЩ Русия си има работа с държава, чиито управляващи среди предприемат открити враждебни действия срещу нея.

„Те сериозно ще обсъждат въпроси на стратегическата стабилност, като същевременно се опитват да нанесат стратегическо поражение на Русия на бойното поле“, припомни Путин.

„Следователно имаме всички основания да смятаме, че думите на днешните американски власти за предполагаемата им заинтересованост от преговори с нас по въпросите на стратегическата стабилност са демагогия“, каза Владимир Путин. В навечерието на президентските избори в САЩ те просто искат да покажат на гражданите си, че все още управляват света, каза Путин.

Западът се опитва да въвлече Русия в надпревара във въоръжаването, както някога СССР.  Като правят това, те искат да повторят номера, който успяха през 80-те години със Съветския съюз“, добави Владимир Путин. Според държавния глава сега за нас е важно да излезем на качествено ново ниво на развитие на армията и флота.

Западните страни искаха да направят с Русия това, което направиха с други страни, включително Украйна, но руските войници доказаха, че това е невъзможно. Русия винаги ще помни падналите си герои, каза руският президент Владимир Путин в началото на годишното си послание към Федералното събрание и обяви минута мълчание.

Ето какво още каза руският президент:

  • Не Русия започна войната в Донбас, но ще я завърши. Ще направим всичко, за да я прекратим, да изкореним нацизма, да изпълним всички задачи на специалната операция, да защитим суверенитета и сигурността на нашите граждани.
  • Стратегическите ядрени сили на Русия са в състояние на пълна готовност. Хиперзвуковият ударен комплекс с морско базиране „Циркон“ вече беше използван в бойни действия и тази система вече е на въоръжение, каза Путин. Освен това комплексът „Сармат“ е доставен на войските: „Скоро ще го демонстрираме“. Работата по нови оръжия в Русия ще продължи, скоро ще се чуе и за тях.
  • Съединените щати се опитват да въвлекат Русия в преговори при техните собствени условия; това е демагогия, която е от полза за американските политици преди президентските избори. Наред с други неща се чуха изявленията за предполагаемите планове на Русия да разположи ядрени оръжия в космоса са направени с тази цел. Западът се опитва да въвлече Русия в надпревара във въоръжаването, за да повтори трика със СССР от 80-те години. Необходимо е да се изгради ефективна икономика на въоръжените сили и да се укрепят групировките в западно направление, за да се избегнат рисковете, свързани с разширяването на НАТО на изток.
  • Западът продължава да лъже, като сега казва, че Русия уж щяла да нападне Европа, ама това е глупост. Спомняме си съдбата на онези, които изпратиха свои контингенти на територията на нашата страна, а сега последствията за интервентите ще бъдат много по-трагични. Всичко, което Западът измисля, реално заплашва с конфликт с използване на ядрени оръжия и по този начин с унищожаване на цивилизацията.
  • Западът не възприема случващото се в Украйна – смята, че това са „някакви анимационни филми“.
  • Западът реже клона, на който седи от десетилетия, като дискредитира собствените си валути и банкова система. Русия ще гради нова глобална финансова архитектура с напреднала технологична основа, свободна от политическа намеса. Русия се стреми да обедини световното мнозинство в ситуация, в която се променя структурата на икономическия пазар и се разрушават обичайните монополи и стереотипи. Русия, заедно с приятелски държави, възнамерява да изгради сигурни и независими логистични коридори и финансова система.
  • Необходимо е да се започне разговор по същество за формирането на нова схема за сигурност в Евразия и ние сме готови за това. Никакъв траен световен ред не е възможен без суверенна силна Русия.
  • Стартираме проекта „Семейство“. Основната цел на семейството е раждането и възпитанието на деца, което означава продължаване на цялата многонационална нация. Голямото семейство с много деца трябва да се превърне в норма. В хоризонта на следващите шест години трябва да постигнем стабилно увеличаване на раждаемостта Русия е била и остава крепост на традиционните ценности, нашият избор се споделя от мнозинството хора по света.
  • Средната продължителност на живота в Русия вече е 73 години. До 2030 г. тя трябва да достигне 78 години, а след това – над 80 години. През следващите шест години ще бъдат отпуснати повече от трилион рубли за изграждане, ремонт и оборудване на здравни заведения. Без никакъв „екстремизъм“ значително намалихме консумацията на алкохол, особено на твърд алкохол. Ще има данъчни облекчения за тези, които редовно преминават медицински прегледи и покриват нормите на ГТО (Готов за труд и отбрана).
  • Друг национален проект – „Кадри“. Днешните тийнейджъри трябва да станат професионалисти в своята област, готови да работят в икономиката на 21 век. Недостигът на кадри е един от основните рискове. До 2028 г. трябва да бъдат подготвени около един милион специалисти с професии за високотехнологичните отрасли. От тази година в Русия стартира система за професионално ориентиране. Учениците трябва да се запознават с цехове, фабрични музеи и т.н. До 2030 г. в Русия ще бъдат построени най-малко 40 университетски кампуса, като за целта ще бъдат отпуснати около 400 млрд. рубли.
  • Русия разполага с уникален спектър от научни комплекси от класа „Мегасайънс“ и кани чуждестранни учени да сътрудничат. Необходимо е до 2030 г. да се удвоят комбинираните инвестиции на държавата и бизнеса в научно развитие до 2% от БВП и страната да се превърне в една от водещите научни сили. Стартират нови национални проекти за научно развитие, които ще действат в областта на здравеопазването, продоволствена сигурност, постигане на технологичен суверенитет в сферите, осигуряващи икономическа стабилност – средства за производство, машини, икономика на данните, транспорт и др.
  • Русия няма нужда да произвежда всичко, но е необходимо да увеличи производството на потребителски стоки, лекарства, превозни средства и редица други продукти. Да се използва изкуствен интелект, да се увеличи мрежата от цифрови библиотеки в университетите и научните институти. За тази цел ще бъдат отделени девет милиарда рубли. До 2030 г. Русия трябва да е сред 25-те страни – лидери по брой на индустриалните роботи. Необходимо е също така да се обхванат поне 40% от средните и големите предприятия с проекти за повишаване на производителността на труда и да се създадат поне 100 технопарка. До 2030 г. обемът на инвестициите в ключови отрасли трябва да се увеличи със 70%. Фондът за индустриално развитие ще бъде допълнително капитализиран с 300 млрд. рубли.

Tagged

1 thought on “Путин: Номерът, който Западът направи на СССР няма да мине при Русия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *