Путин: Русия ще продължи да напредва след падането на Авдеевка

Свят

Президентът на Русия Владимир Путин заяви днес, че руските войски трябва да развият успеха си на бойното поле в Украйна след падането на Авдеевка, откъдето той каза, че украинските войски са били принудени да бягат в хаос, предаде Ройтерс.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че руската офанзива продължава и войските се придвижват на запад. Шойгу каза, че руските сили са поели контрола над село Кринки в Херсонска област.

Украинските сили се опитаха да се укрепят в района на Кринок на левия бряг на Днепър след пробива на водноелектрическата централа „Каховка“. По това време мирните жители вече бяха напуснали селото. Украинските въоръжени сили изпращаха нови и нови сили, за да се закрепят на плацдарма, но без достатъчен успех поради интензивната работа на руската артилерия. Путин изрази изненада, че Киев изпраща все повече и повече добре обучени бойци за унищожаване, съобщава ТАСС.

Подготовката за операцията по освобождаването на Авдеевка се извършва от есента на 2023 г., каза Сергей Шойгу в интервю за ТАСС. „И когато направихме тази подготовка, разбрахме, че това е укрепен район, който е укрепяван девет години. Девет години са създавали пасажи, бетонни конструкции и всичко под земята. Тогава беше поставена задача там да се съсредоточи максимално количество въоръжение, с което да работим не по райони, а с голяма точност“, каза Шойгу. Той отбеляза, че руските войски в определен момент са достигнали ниво, при което срещу украинските войски са нанасяни по 460 удара на ден.

Източник: БТА, ТАСС, Гласове

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *