Първанов с много силни думи за отношенията ни със САЩ

България отблизо

„Спомням си как уважаваният от мен проф. Андрей Пантев казваше, че отношенията между САЩ и България са пример за цивилизовани, модерни отношения между една велика сила и една малка нация“. 

Това заяви президентът (2002- 2012) Георги Първанов пред участниците в Кръглата маса по повод 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между САЩ и България, организирана от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ)

Кръглата маса беше открита от проф. д.н. Ирена Петева, ректор на УниБИТ, а водещ на събитието беше проф. д.ик.н. Стоян Денчев, председател на Съвета на настоятелите, пише Епицентър.

Георги Първанов подчерта, че по времето, когато той бе държавен глава, отношенията между България и САЩ са били на най-високо ниво.

 

Първанов разказа за първото посещение на президента Буш в България (2007), когато било констатирано, че ние сме в период на стратегическо сътрудничество между двете държави. А по време на второто си посещение у нас (2017) Буш си позволи да каже, че „България е лидер на Балканите“, припомни Първанов.

И изтъкна приноса на президента Буш за членството ни в ЕС, както и действията му по спасяването на българските медицински сестри в Либия.
„Буш ни подкрепяше, когато трябваше да спасяваме нашите ранени шофьори в Ирак, подкрепяше ни и по време на тежките ни мисии в Кербала“, изтъкна Първанов.

И разказа случаи, когато е можел да поиска съдействие дори по телефона от американския президент. Първанов наблегна и на близките контакти между първите дами – Лора Буш, Зорка Първанов и Чери Блеър в служба на културата и разпространението на книги.

„Беше време, когато се общуваше на високо ниво от позицията на взаимно уважение. Но в последно време отношенията ни се диктуват на ниво посолство“, каза със съжаление Първанов.

И не скри недоумението си, че от американския посланик в Скопие научаваме за позицията на САЩ по българо-македонските отношения. Няма как това да ласкае националното ни самоуважение.

Първанов пожела и в бъдеще отношеншята ни със САЩ да се развиват на високо институционално ниво на базата на взаимното уважение и се зачитат националните интереси.

Пред участниците във форума академично слово на тема „120 г. България – САЩ“ изнесе доц. д-р Християн Атанасов.

С интересни факти по темата се представиха доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“, Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт към министъра на външните работи и Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети.

Приветствие към Кръглата маса изпратиха Росен Желязков, председател на Народното събрание, министърът на отбраната Тодор Тагарев, прочетено от вам.-минискър Атанас Запрянов. С мъдри слова към присъстващите се обърна отец Тихон – отношенията ни със САЩ от дипломатически да станат дипломатични, пожела той.

Във форума участваха ректори на висши училища, дипломати, общественици, журналисти.

Tagged

1 thought on “Първанов с много силни думи за отношенията ни със САЩ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *