Първан Симеонов с апокалиптична прогноза, ако падне правителството. Чакало ни нещо страшно, или повече от същото?

България отблизо
„Тези вотове на недоверие помагат на властта, като очертават лагерите. По-интересното е какво е вътре в самата власт. Ясно се вижда, че от едната страна е ГЕРБ, от другата ДПС. Стискат в едно менгеме ПП. ПП лека-полека намаляват своето влияние. Трябва да има разлика между ПП и ДБ. ДБ като по-вкоренена и по-стара и може би малко по-мъдра формация удобно се скрива от време на време. Докато ПП са на топа на устата и са потеглили натам, накъдето много други партньори на Борисов стигнаха“, заяви Първан Симеонов.

 Защото г-н Пеевски се прелегитимира и неговия рейтинг няма да падне. Г-н Борисов се прелегитимира и неговия рейтинг няма да падне. Тези, които имат какво да губят, са ПП. Това не е добро или зло, това е неумолимата логика на политическия процес, особено в трудни времена. Едно правителство, което е призвано да приема непопулярни решения и да прилага непопулярни мерки няма как да няма пробойни. И обикновено този, който е напред, ги понася в най-голяма степен. Тук Борисов няма интерес да консумира бързо власт. Просто защото нито бюджетът е такъв какъвто той обича да бъде – да има за раздаване, нито ред други обстоятелства са като хората. Така че за Борисов това е чудесен момент други да се пържат. Тези други ще видим колко са устойчиви“, каза още той в сутрешния блок на БНТ.

 

„Предполага се, че би трябвало правителство и миньори да намерят общ език. Вярвам, че ще се намери някакъв вариант. Но то няма и много опции – добре, да падне това правителство, но какво правителство ще дойде. При едни нови избори вероятно резултатите далеч няма да са същите, но основните играчи ще бъдат същите. Освен всичко протестът все пак има някакви конкретни искания, които могат да бъдат разгледани и приемани в различни степени. Това не е протест като онзи от 2013 г.

 

Трудна власт, в непопулярно време, много компромисна формула, в условия на война. Тази власт няма как да се радва на някаква всенародна любов“, коментира още Симеонов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *