Радев връчва първия мандат на ГЕРБ, ето какво следва

България отблизо
Тази седмица се очаква президентът Румен Радев да връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ. След това партията ще има 7 дни, в които да предложи кабинет.

Държавният глава забърза процедурата и проведе консултациите с парламентарно представените партии в рамките само на два дни, след като свика бързо и Народното събрание, с което постави начало на конституционните процедури.

 

След края на разговорите на „Дондуков“ 2 не стана ясно дали ще има стабилно правителство. Основните разговори за подкрепа са между ГЕРБ и “Продължаваме Промяната” – “Демократична България”. Самият Борисов настоява за сътрудничество с ПП-ДБ, но въпреки това лансира и други варианти. Миналата седмица той призова новата коалиция официално да поиска подкрепа от ГЕРБ. Десислава Атанасова пък посочи в края на миналата седмица, че от ГЕРБ настояват те да излъчат премиер, защото имат “електорално превъзходство” и са спечелили изборите.

 

Кирил Петков посочи, че не искат министри на ГЕРБ.

 

“Ние казваме: Не можем да подкрепим с първия мандат и не искаме участие на ГЕРБ с министри в нашето правителство, но искаме правителство”, посочи бившият министър-председател в ефира на Нова телевизия.

 

Сроковете по Конституция

 

Процедурата за връчването на мандатите е ясно разписана в основния закон на страната. 7 дни ще има първата партия да излъчи правителство, след като получи папката от държавния глава. ГЕРБ могат да предложат кабинет, който ще бъде гласуван в Народното събрание, но могат и да върнат папката празна. След това мандатът ще се връчи на втората по численост партия, която също ще разполага със седем дни, за да излъчи кабинет.

 

Няма срок, в който държавният глава да връчи мандатът на трета партия. Президентът може сам да прецени на коя формация да го връчи. Няма срок, в който той да бъде върнат.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *