Радев: В България става страшно! Няма свобода на словото, а правото бе натикано в разни частни клубчета!

България отблизо

Гаранцията за защита на човешките права е върхово постижение на нашата демокрация, каза президентът Румен Радев при откриването на Общото събрание на адвокатите от страната.

Според Радев тези права не са даденост. Както не е и справедливостта в обществото. Тяхното отстояване изисква ясни принципи, реализъм в нашето сложно време и ежедневни усилия, посочи държавният глава.

 

Българите го научихме по трудния начин в тежките години на прехода. Днес едва ли ни е по-леко във време на политически превратности, блокаж на институции и феодализация, паралелно правораздаване в тайни клубове на магистрати, често прибързано и странно законодателство встрани от обществения интерес, посочи Радев.

Закони се приемат на едно четене, без обществено обсъждаме, прокарват се важни промени в преходни и заключителни разпоредби, в закони, които нямат нищо общо със Закона за нормативните актове. Непрекъснато се прекрояват закони. Вчерашни поправки се преправят, каза още Радев.

„Ако ние продължаваме по същия начин ще затънем в беззаконие“, смята президентът.

 

„Меморандумите, които се подхвърлят не трябва да отвличат вниманието от осветляването на всички зависимости“, категоричен беше Румен Радев.

Държавният глава посочи, че не се „меси в кухнята“ на различните политически партии.

Той обяви пред медиите извън конференцията, че трябва да продължи да се оказва натиск от обществото и медиите, за да бъдат разкрити всички зависимости. И попита какво разбра българското общество от предишните скандали, тези с Красьо Черничкия, тефтерчето на Златанов. 

„Справедливостта в обществото не е даденост и тяхното отстояване изисква ясни принципи и ежедневни усилия. Българите го научихме по тежкия начин. Но и днес не ни е по-леко, във време на ротация на принципи, на често прибързано и странно законодателство.

Все по-често закони се приемат на едно четене, прокарват се важни промени в преходни разпоредби на закони, които нямат нищо общо. Виждаме как непрекъснато се прекрояват закони, вчерашните поправки се поправят, а съвсем наскоро имахме и безпрецедентен опит за промяна със закон на конституционни норми“, посочи още Румен Радев.

Наскоро чужд президент го запитал кой фактор е решаващ за демографските проблеми и Радев му отговорил, че това е върховенството на правото.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *