Радев изригна: Самолетите са лъжа! Българският народ не може да я плати!

България отблизо

Правителството трябва да вземе тежко решение за Ф-16. Това коментира държавният глава Румен Радев след срещата си с албанския си колега Илир Мета, който е на двудневно посещение у нас.

Румен Радев припомни, че през 2019 г е наложил вето на решението на Народното събрание за закупуването на първите осем самолета Ф-16. Самолетът ни предоставя прекрасни бойни способности, изтъкна държавният глава, но обясни, че е наложил вето тогава заради начина, по който е сключен договорът.

Още тогава Радев заяви, че правителството крие реалната цена на изтребителите. Реалната цена, която ни се предлагаше за тези осем самолета, за да могат експлоатирани по нормален начин и да имат реални способности беше 3 милиарда лева, но кабинетът орязал пакета, изтъкна президентът. „Тогава заявих, че тази цена ще се върне на 3 милиарда,“ подчерта Радев и изтъква, че предложението отново е три милиарда.

Цената на самолета плюс въоръжение, обучение и други екстри определят тази цена. Сега правителството трябва да вземе изключително тежко решение, смята президентът. Цялата ескадрила ще е поне пет милиарда лева и половина. Румен Радев попита дали ще можем да си позволим ескадрилата и дали ще можем да я платим разсрочено, както и за какъв период.

Лъжа е, според него, че след 2025 година ще можем да пазим небето си с Ф16. Ако сключим договор сега пълноценно дежурство над небето ни ще можем да осъществим едва около 2030 година.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *