Радев с разбиващ коментар за санкциите на САЩ! Ето какво ще направи служебният кабинет, за да защитим националния си интерес!

България отблизо
Прецедент за ЕС са тези санкции по закона “Магнитски”. 10 години ние уж вървяхме към европейско развитие, а се озоваваме в един момент редом с Уганда, Судан, Саудитска Арабия. Няма ясна нормативна база, по която да се действа по отношение на страна-членка на ЕС и НАТО, която е санкционирана. Но категорично трябва да е ясно – служебният кабинет е длъжен да предприеме мерки, с които да минимизира риска за държавните институции и българските граждани във финансово отношение.

Това заяви пред журналисти в Пловдив държавния глава Румен Радев по повод безпрецедентните санкции по закона „Магнитски“, за които стана ясно в средата на миналата седмица. Санкционирани от САЩ са три лица – Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, както и 64 фирми, свързани по един или друг начин с тях.

Радев посочи, че би било противоконституционно, ако страната ни не предприеме действия, за да защити националния си финансов интерес. Президентът обаче посочи, че е важно да се подхожда внимателно, когато става дума за граждански права.

 

Президентът бе категоричен – изборите на 11 юли трябва непременно да произведат правителство. С тези думи на практика се разбива твърдението от страна на ГЕРБ и Борисов, че целта на държавния глава е на практика да има служебен кабинет дълго време и именно той да организира президентските избори наесен.

 

Румен Радев призова формациите да бъдат внимателни, да не се нападат взаимно и да се обединят около ценности и приоритети.

“България трябва да има правителство след тези избори – категорично. Нека винаги, когато партиите взимат отношение една спрямо друга, да мислят през тази призма – как като влязат в парламента, ще правят правителство заедно. Пожелавам им успех и една открита и разумна кампания“, коментира президентът от Пловдив.

“Въпреки тежкото наследство и заварените договорки Централната избирателна комисия и служебното правителство ще положат всички усилия, така че да се гарантира машинният вот“, каза още Радев по повод сагата с машинното гласуване и разностранните мнения, които се изказаха по въпроса.

“Възвръщането на доверието в изборния процес е основна задача както на ЦИК, така и на служебното правителство. Вярвам, че тук ще се предприемат всички необходими стъпки, така че това доверие да се възвърне“, коментира още държавния глава.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *