Радев с тежки думи към политиците: Вижте в какво ги обвини

България отблизо
Има политическа намеса в работата на съдебната власт. Диалогът между магистрати и политици хвърля сянка върху една бъдеща коалиция. Това заяви държавният глава Румен Радев, след като откри годишната конференция на началниците на отбраната от Балканите.

„Надявам се, че след всичко, което излезе наяве за политическите вмешателства и за податливостта на членовете на ВСС, те да покажат независимост и подчинение единствено на закона и на принципите, установени в съдебната власт“, допълни Радев, цитиран от Фокус.

 

Той коментира и темата Северна Македония. По думите на държавния глава ръководството на РСМ трябва да убеди не България, а своите граждани, че гради демократична държава. Радев е категоричен, че българите в РС Македония са подложени на системен тормоз.

 

Посочи още, че няма никакъв прогрес по протокола за добросъседство, подписан от двете държави. По повод думите на Димитър Ковачевски, че България се отнасяла към РСМ както Русия към Украйна, президентът заяви:

 

„Има ли в България хора, които се идентифицират като македонци? Има, но те имат еднакви права наравно с всички български граждани. Те не се преследват, срещу тях няма режисирани съдебни процеси, няма паления, стрелби, побоища. Те могат да работят в администрацията на всичк нива, могат да заемат всички изборни длъжности в ншата страна. А българите в РСМ са подложени на системен тормоз“, посочи президентът.

Междувременно съветникът на президента Александър Маринов каза:

„Остават ни около 20 дни до датата, когато приключва действието на удължителния закон за бюджета. След 10 юни няма да има действащ бюджет. Министърът на финансите неведнъж предупреждаваше за всички възможни последици. Ще става все по-трудно за държавата да обезпечава необходимите публични плащания“.

Моето впечатление е, че никой не иска да управлява и да носи отговорност, защото наистина има рискове, защото взаимното доверие е отрицателно. Сметките са кой ще излезе лошият и кой ще бъде безотговорният”.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *