Разгромен удар срещу дуета Петков/Василев – опозицията изхвърля шефа на НС от стола му!

България отблизо

Първа точка в дневния ред на парламента днес е искането за оставка на председателя на Народното събрание Никола Минчев. Междувременно се появи информация кой ще заеме мястото на Минчев като шеф на парламента. Това е Ива Митева от „Има такъв народ“, която беше председател на предишното Народно събрание. ГЕРБ вероятно ще я подкрепят и няма да издигат своя кандидатура. 

 

Посещението на министър-председателя Кирил Петков в Азербайджан се отлага. Причината е решението на премиера да присъства на гласуването в Народното събрание на актуализацията на бюджета, както и да покаже подкрепата на правителството за председателя на Народното събрание Никола Минчев.

Премиерът нееднократно и със сериозни аргументи е заявявал подкрепата си за тази актуализация, от която зависят данъчните облекчения за работещите родители, най-значителното увеличение на пенсиите за последните 10 години, мерките за намаляване на цената на енергоизточниците, помощта за бензина и дизела, както и много други социални плащания, които правят приемането на новия бюджет водещ приоритет за отговорното към българските граждани управление.

Премиерът проведе в рамките телефонен разговор с президента на Азербайджан Илхам Алиев, съобщиха от правителствената пресслужба. Двамата обсъдиха темите, които са от стратегическа значимост за енергийната независимост на България. Договориха се отложената визита да се състои при първа възможност.

До искането за оставка на Никола Минчев се стигна, след като народни представители от „Има такъв народ“ внесоха в деловодството искане за отстраняването на Минчев от поста. Поводът е, че той не закри вчерашното заседание на депутатите при изслушването на външния министър Теодора Генчовска за Северна Македония.

Под документа са се подписали и депутати от ДПС, ГЕРБ и „Възраждане“ – общо 120 народни представители.

Според правилника искането за оставката трябва да се обсъди и гласува в пленарната зала.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *