РАЗКРИТИЕ от последните минути: ЧЕШКИЯТ премиер каза нещо СТРАШНО за Борисов! Вижте КАКВО!

България отблизо

Въпреки отчаяните вопли на Борисов към чешкия премиер Андрей Бабиш, да му помогне като каже, че Вождът не е замесен в продажбата на ЧЕЗ, случайно или нарочно, се случи точно обратното.

В интервю за чешката TV NOVA, Бабиш заяви категорично, че Чехия няма намерение да анулира продажбата на ЧЕЗ България.

Чешкият премиер потвърди, че страната му владее 63% от собствеността в българското електроразпределително дружество. Като мажоритарен собственик, чешкото правителство е назначило Надзорен съвет от експерти в министерството на финансите, които да контролират работата на ЧЕЗ България. И именно този Надзорен съвет е бил убеден от Борда на директорите на компанията ЧЕЗ, че сделката е прозрачна. И че купувачът и парите са прозрачни.

Бордът на директорите ни увери, продължава Андрей Бабиш, че ЧЕЗ ще си получи парите и няма да има никакви допълнителни плащания.

Ако се замислим малко над думите на чешкия премиер ще установим няколко неща. Първо, ако наистина Гинка Върбакова е крайният собственик на българското ЕРП с чешка собственост ЧЕЗ България, то тогава е ясно, че тя няма как да плати огромната сума от 320 милиона евро. Още повече, тази сума ще бъде увеличена от заема на стойност 116 милиона евро, който ЧЕЗ България е взел от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Самата Върбакова също потвърди, че нейната фирма няма да плаща, а парите ще дойдат от някаква митична „международна“ банка. Оказа се, че такава банка няма. А гаранти по сделката са банки, базирани в София, които са тясно свързани с правителството на Борисов.

Според чешкото издание „Лидове новини“ три банки са издали гаранции за осъществяване на продажбата на българското дружество на ЧЕЗ. Това са Уникредит Булбанк, Първа инвестиционна банка и Българската банка за развитие.

Какво представляват тези банки? Булбанк е с италианска собственост. Но, забележете –  най-големият клиент на банката е правителството на Борисов. Понеже то е решило, именно чрез Булбанк, да се получават и погасяват заеми по външния дълг, както и парите от Европейската банка за възстановяване и развитие. Булбанк е лицензирана и за работа с държавни ценни книжа. Следователно банката е тясно свързана с кабинета Борисов.

Първа инвестиционна банка е българска търговска банка със седалище София. Тя също е лицензирана да се занимава с покупко-продажба на държавни ценни книжа. Следователно пръстът на правителството е ясно забележим и тук.

И което е най-важно – третата банка, която е гарант по сделката с ЧЕЗ, е правителствената Българска банка за развитие/ББР/. Принципал на ББР е Министерството на финансите и министър Горанов в частност. Не е тайна, че именно ББР е банката, която финансира най-големите проекти на Делян Пеевски и Кирил Домусчиев.

Борисов отрича участие в сделката, но според „Лидове новини“, ББР е предоставила на чешката компания документ, че ще рефинансира заем на ЧЕЗ България за десетки милиони евро.

Така се оказва, че не някой друг, а Борисов и Горанов са замесени в тази афера на Гинка Върбакова. Защото Българската банка за развитие е изцяло държавна. И тя не може да прави нищо без знанието на Борисов и Горанов. Особено, когато се касае за такива крупни сделки.

Сега вече разбираме защо чехите не искат да анулират сделката. Защото на практика гарант за тази продажба е правителството на Борисов.

Така, случайно или нарочно, чехите показаха истинското лице на Борисов . И то не е на „загрижен“ за своя народ премиер. А на човек, замесен в неясни сделки и тъмни далавери, които нямат край.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

3 thoughts on “РАЗКРИТИЕ от последните минути: ЧЕШКИЯТ премиер каза нещо СТРАШНО за Борисов! Вижте КАКВО!

  1. Браво на г-н Борисов!! А съдят хората за нищожни кражби. Тях кой ще ги осъди ?Но да влязат в затвора и никога да не излязат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *