Разследване: В Полша ядат хляб от над 100 тона украинска пшеница, предназначена за лепила и шперплат

Свят

Отприщването на потоците с украинско зърно след създаването на коридорите на солидарност предизвика сериозни смущения на пазара в Европейския съюз. Полша е една от страните, в които беше внесено огромно количество пшеница от Украйна, пише agri.bg. 

 

Не само българските, но и полските, че и фермерите от другите близки до Украйна страни нееднократко изказаха съмнения, че качеството на зърното от нападнатата от Русия държава е спорно.

Според материалите по нашумялото в Полша разследване “Зърнено дело”, поляците са изяли във вид на хляб 100 тона от т.нар. “техническа пшеница” от Украйна. Районната прокуратура в град Жешув, която ръководи досъдебното производство по случая е повдигнала обвинения на трима души, информираха полски медии.

Според прокуратурата те са измамили фирми, на които са продавали зърно, внос от Украйна, като са фалшифицирали и митнически декларации. Брашното от това зърно пък е било продадено на фурни, хлебозаводи и преработвателни предприятия от хранително-вкусовата промишленост, се казва в информацията.

От твърденията на прокурорите става ясно, че става въпрос за т.нар. “техническо зърно”. То е продадено като пшеница, годна за консумация от хора. Било е купено от мелници, а брашното след това е попаднало в производството на хляб и тестени изделия.

Прокуратурата в Жешув е обединила общо 92 досъдебни производства от цялата страна, извършени са 283 претърсвания, като е иззета и документация от разследваните субекти, съобщи прокурор Хана Бернат-Ложанска, говорител на районната прокуратура, цитирана от „Газета виборча“, като обвинение е повдигнато на трима души.

Първият заподозрян е обвинен в измама в ущърб на полска компания за търговия със зърно, защото й е продал над 111 тона пшеница, като е укрил факта, че това е внесено от Украйна “техническо зърно”.  Щетите се оценяват на почти 150 000 полски злоти, равностойността на около 70 хиляди лева.

Второто лице е заподозряно във фалшифициране на документи относно местоназначението на пшеница, купена в Украйна, която след това е била предоставени на митническата агенция в процедурата по митническо оформяне на стоки, внесени от Украйна.

Вторият обвиняем ще отговаря и за извършване на данъчно престъпление, като е въвел в заблуждение контролния орган, че декларираните стоки са технически стоки, за които е наложено нетарифно облагане, а стоките реално са предназначени за търговия на пазара на хранителни продукти. Стойността на стоките, по фактури е над 91 000 злоти, което прави грубо около 40 хиляди лева.

Какво е техническата пшеница? 

Това е разновидност на пшеницата, отглеждана заради нейните индустриални свойства. Техническото зърно се характеризира с ниски хранителни качества, но в същото време има характеристики, които я правят подходяща за производството на различни промишлени продукти. В частност от нея се правят лепила и нишестета за хартиената, текстилната и фармацевтичната промишленост; влага се в производството на бира; използва се за производството на етанол; за производството на ПДЧ и шперплат в мебелната и строителната промишленост и, накрая, за производството на фуражи. Но не и за храна на хората.

Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и земеделски производител отговори на въпроса – какво е това “техническа пшеница”?

“Наши колеги – зърнопроизводители от Полша, ни казаха, че вносителите на зърно от Украйна използват този термин “техническа пшеница”, за да се заобиколят проверките и забраната, която бе наложена да се внася пшеница в пет държави в ЕС.

Аз такова чудо – техническа пшеница, не съм чувала. Няма го в нито един учебник по производство на пшеница. Явно, за да няма спънки по вноса, търговците използват това наименование.

Както се оказа в България никой не проверява брашното, което влиза, по същия начин като обявиш в документите, че това не е пшеница, а техническа пшеница, никой не го проверява. Колегите в Полша затова бяха толкова ядосани, защото това си е измама”, обясни Жекова.

Тя се съмнява проблемът да е само със 100 тона, тъй като в Полша влезе огромно количество пшеница от Украйна.

“Но в България няма такова нещо – техническа пшеница. Не съм чула някой да купува техническа пшеница или някой да работи такава.  Ако приемем, че пшеницата, която няма никакви показатели отива за такъв вид преработка, за индустрията – да, но такъв термин няма. Даже фуражната пшеница не е термин, а по-скоро е окачествяване на пшеница, която е с по-ниски показатели. Пшеницата си е пшеница – тя или има хлебопекарни качества, или няма хлебопекарни качества”, каза Жекова.

Според нея, основавайки мнението си на полските зърнопроизводители, използването на израза “техническо зърно/техническа пшеница” е начин да се заобиколи забраната за внос на културата от Украйна към Полша – една от петте държави, в които се изпълнява решението на ЕК.

Властите в Полша продължават разследването и вероятно скоро ще има повече яснота по темата.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *