Режисьорът Явор Гърдев: Тази власт е гангстерска! Ще я махнем скоро!

България отблизо
Най-големият проблем е уронването на парламентаризма и свеждането, и превръщането, на властта в инструмент за взаимоотношения, които имат гангстерски характер. В резултат на това българското общество се промени и то в негативна посока.

Това заяви пред бТВ режисьорът Явор Гърдев и подчерта, че с годините във властта у нас влязоха субкултури, чието място изобщо не е там.

 

Гърдев е сред над 1000-та творци, подписали се под отвореното писмо на творческата гилдия и хората на интелектуалния труд с искане за оставка на властта заради редица деформации в политиката и в обществото. Интелектуалците искат премахването на модела „Борисов-Доган-Пеевски“ и свързаната с него корупция, довела до разграбването на ценен обществен ресурс и до тежка криза на доверието в обществото.

 

„Независимо от това, че светът е непоправим, нормалното културно, цивилизационно усилие, е да се култивира средата, в която живеем“, смята режисьорът.

„Фактът, че членуваме в ЕС също няма кой знае какво отношение, по-важното е дали ние самите искаме да живеем в разумно устроено обществото“, посочи още Явор Гърдев.

 

Според него шестте употребявани килима от Караянчева не са основният проблем за политическия ред в страната, проблемът е в основите на разбирането за това каква трябва да бъде властта в България. „Парламентаризмът е доведен до подчинена позиция, не само до позиция на фасаден характер, той е само придатък, това е големият проблем за мен“, подчерта Гърдев.

 

Режисьорът говори и за премиерата на спектакъла „Завръщане у дома” на Харолд Пинтър, който се играе на сцената на Малък Градски театър зад канала. Творецът определи пиесата като амок и полудяване в едно семейство.

 

„Пинтър изследва нещо, с тайна, която е вътре в човека и не може да бъде обяснена с нито един от инструментите на психологията, философията или социологията“, каза Гърдев. Според него тази пиеса може да покаже и как полудяването се случва и в социалните процеси.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *