Росен Плевнелиев: Има два варианта пред България – гръцки и хърватски, програмно или правителство на малцинството

България отблизо
Според Росен Плевнелиев има два варианта пред България – гръцки и хърватски: „При гръцкия има хаос, противоречения и политически елити, които не могат да заемат правилните решения и да направят устойчиви решения. Проевропейските елити се провалиха и бяха слаби. Дойдоха фашисти, комунисти, социалисти. При Ципрас нямаше инвестиции, половината млади гърци напуснаха. След това дойде Мицотакис. През 2026 година ще стане същото в България. Искате ли това да се случи?, коментира Росен Плевнелиев.

В Хърватия политическият елит умее да дава решения, за да се върви напред. Имат си и „Величие“, имат си президент като нашия – ляв, популист и русофил, но Хърватия влезе в еврозоната и е два пъти по-богата от България. Там се строи фабрика на „Бентли“, допълни той.

 

„В това правителство Бойко Борисов не може да е министър-председател. Ще се търси подкрепата от други партии, които да подкрепят програмата. Да няма задкулисие“, уточни той.

„Вторият вариант е правителство на малцинството. За да няма задкулисие, Бойко Борисов може да каже, че поема отговорност и ще бъде министър-председател“, каза още Росен Плевнелиев.

 

 

„Трябва да има правителство. Стига вече с игрички. България има нужда политиците да носят отговорност – това е посланието на избирателите“, каза в предаването „Лице в лице“ президентът на България в периода 2012-2017 г.

 

Според него предходното правителство не е имало план и ясни приоритети.

 

„Това отврати милиони избиратели. Крайните, феновете – те отидоха и гласуваха. Умерените в България нямаха мотивация. Това ще се промени, когато излезе правителство, което ще носи отговорност“, добави той.

 

Плевнелиев коментира и изненадващия резултат на партия „Величие“ на парламентарните избори. „Когато политическите елити се провалят в това да има дългосрочен план, базиран на ценности и ясни стратегически приоритети, в тъмнината на хаоса се раждат такива неща. Това са хора, които не припознават демокрацията, а теориите на конспирацията“.

„Нещо, което предложих още преди две години в рамките на „контактната група“ – запазете различията си, но работете заедно по стратегически приоритети. Това не се случи. Омраза, еманацията на всичко, което беше популизъм, гарниран с незаконен арест на опозиционен лидер, доказан от съда. Видяхме и това. Ако сме научим урока, можем ли да постигнем баланс, който да помогне на България да влезе в еврозоната, Шенген“, допълни той.

Tagged

1 thought on “Росен Плевнелиев: Има два варианта пред България – гръцки и хърватски, програмно или правителство на малцинството

  1. Върви си гледай стадото за да не изгубиш някое животно ирландска пастирке

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *