Извънредно решение в НС за Украйна, показаха червен картон на Радев

България отблизо

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът преодоля ветото на президента върху Закона за ратифициране на споразумението с Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника.

 

По време на дебата опозиция и управляващи размениха остри реплики дали дарението на БТР-и за защитава българския национален интерес. Заседанието беше прекъсвано на два пъти, а депутатите отново стигнаха до стълкновение в пленарна зала, когато представители на „Възраждане“ потърсиха сметка от Манол Пейков от ПП-ДБ заради негова реплика от място, докато от трибуната се изказваше лидера на партията Костадин Костадинов:

„Освен всичко друго, освен че подаряваме милиарди на Украйна, ние ги подаряваме, като ги плащаме и за наша сметка на всичкото отгоре. В тази зала по-голямата част от хората очевидно за пореден път обслужват чужди национални интереси.

Още по-унизителното е, че обслужват националния интерес на една държава като Украйна, която може да се квалифицира съвсем спокойно като „пропаднала държава““, заяви Костадинов, провокирайки сериозно напрежение в парламентарната зала, заради което беше дадена 15-минутна почивка.

След възобновяване на заседанието от „Възраждане“ и БСП поискаха прекратяването му, защото Манол Пейков бил в неподходящ външен вид и състояние, но това предложение бе отхвърлено.

По време на дебата депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков отговори на обвиненията:

„Даваме милиарди…Те не казват колко. Не казват колко, защото нямат представа. За съжаление на някои в тази зала – да, има такова Евроатлантическо мнозинство тук. Има го и в обществото. Българският народ подкрепя европейския път на България. Европейската позиция по отношение на Украйна е категорична. България не прави изключение в това отношение, макар и на някои малко на брой хора в тази зала да им се иска да е обратното“.

Заседанието на парламента продължава с разглеждане на извънредна точка за нов пакет военна помощ за Украйна от неизправни или с отпаднала необходимост въображение и боеприпаси.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *