Ростех обяви, че е създала първия в света сухоземен дрон! Ето какво ще върши на бойното поле

Свят

В Русия е разработен първият в света наземен робот „Депеша“, който се управлява чрез джойстик и FPV шлем, съобщи пресслужбата на държавната корпорация „Ростех“, предават РИА Новости и „Фокус“.

Отбелязва се, че устройството е предназначено за унищожаване на укрепени позиции и техника на противника, както и на укрепления като „драконови зъби“.

Досега под FPV-дронове се разбираха изключително летящи безпилотни апарати.

„Холдинг „Високопрецизни комплекси“ (част от „Ростех“) е разработил многофункционалните роботизирани комплекси „Депеша“ и „Бъги“. Роботът „Депеша“ е сглобен върху гъсенична платформа и се управлява от оператор с помощта на джойстик и FPV шлем. Роботът „Бъги“ е с платформа на колела и се управлява с джойстик и таблет. И двата робота могат да се използват като наземни дронове за поразяване на вражески цели чрез изстрелване на заряд, който роботизираният комплекс доставя до целта“, се посочва в доклада.

Роботите вече се тестват, включително в зоната на военните действия.

Една от най-важните характеристики на машините, наред с компактността и маневреността, е тяхната товароносимост. Депеша има полезен товар от 150 кг, докато „Бъги“ е с полезен товар от 250 кг.

„Депеша“ и „Бъги“ могат бързо и дискретно да доставят провизии, боеприпаси, гориво и да евакуират ранени войници.

Източник Епицентър

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *