Румен Петков обясни как се пренаписват изборните резултати!

България отблизо

В коментар на изборните резултати Румен Петков отбеляза три неща. На първо място – страхът у хората. Между 40% и 50% в областните центрове, хората ги е страх да споделят при exit poll-а за кого са гласували, което най-малкото смущава. Този страх през 21-ви век трябва да бъде обяснен от социолози и политолози.

Това заяви лидерът на ПП АБВ Румен Петков в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“

Второ, всички предупреждения, които ние от ПП АБВ направихме за технологията на провеждане на изборите говорят, че ситуацията придобива драматични размери от гледна точка на невалидните бюлетини. Мисля, че този път ще ударим дъното. На по-предните избори невалидните бюлетини минаха 200 000. Сега, по моя скромна оценка, ще бъдат повече, а това означава, че са пренаписани изборните резултати в половин България, и това не може да не смущава и не може да не предизвиква резерви относно изборния резултат. И на трето място това е изборното пазаруване, обяви Румен Петков.

А от това, че не бяхме в коалиция с БСП, аз мисля, че загуби левицата, не АБВ, защото аз подчертах силните резултати, които АБВ постигна и в общини, и в населени места. За съжаление, обединението в левицата не се състоя. Мисля, че левицата може да даде друг заряд на политическия живот и друга увереност на българските граждани в перспективен, социален, отворен към гражданите проект, който да води публични политики – нещо, което ГЕРБ очевидно не може да направи и е очевиден стремежът на българските граждани за търсене и намиране на промяната. Така че не мисля, че загуби АБВ. Аз мисля, че направихме доста силна кампания в Русе и резултатът е налице. Разбира се, има такива и други места, но перспективата е тази – консолидирана, силна, ярка левица, като алтернатива на ГЕРБ, иначе ние ще станем съучастници във внушението за липсата на алтернатива на ГЕРБ. Управлението на ГЕРБ очевидно се разминава с националните интереси, подчерта лидерът на АБВ.

В АБВ сме заявявали многократно, че двуполюсният модел ГЕРБ – БСП не носи алтернативата, не носи усещането за добро управление, защото да се менкат постоянно известни на всички ни субекти не носи този заряд. И неслучайно избирателната активност става все по-ниска и по-ниска. Сами разбирате, че тази избирателна активност, която видяхме вчера, не е нещото, което създава усещане у българина, че има представителност в местните органи на самоуправление. Като добавим повече от 10-15% невалидни бюлетини, като добавим един немалък процент „Не искам никого“, ще видим всъщност, че нещата са зле. За съжаление, в парламента тази дискусия не се води. Ние от две години настояваме за активната регистрация на всички, които искат да участват в изборите. И от това се бяга, и продължават да се търсят обяснения, всъщност, избирателните списъци коректни ли са или не, посочи Петков.

Но за балотажа хората трябва да разберат, че ако не гласуват, стават съучастници на статуквото. Когато сме недоволни, когато искаме да дадем чист въздух, чиста среда на управление, ние трябва да излезем и да гласуваме, иначе като не гласуваме, ние подкрепяме точно този порочен модел, който се налага. Нима е тайна за някого, че огромната част от вота в някои от големите градове има като мотивация грубото администриране, има като мотивация корпоративния натиск, има като мотивация други инструменти, които могат да бъдат обяснени по всякакъв начин, но не като демократични процедури? Така че колкото повече честни, почетни граждани ходят да гласуват, толкова по-истински и по-отговарящ на потребностите ще е резултатът, който ще получим, обобщи лидерът на АБВ.

Източник focus-news.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *