Румен Радев в Брюксел: Няма да позволя да ни извивате ръцете за РСМакедония! България има своя история и своя воля, в която никой не може да се намесва!

България отблизо

„За последните месец и половина България бе подложена на неимоверен натиск от европейските партньори именно на днешния Европейски съвет да се даде ход на преговорите за членство на РСМ. На Европейския съвет през май заварих България в изолация, сочена с пръст и обвинявана за блокирането на преговорите с РСМ“.

 

Това заяви президентът Румен Радев в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет.

И отново хвърли камъни в градината на предишното правителство:

„Мога да кажа, че служебното правителство положи огромни усилия да навакса годините, в които нашите партньори така и не успяха да чуят смислена, аргументирана българска позиция на високо ниво. Затова и проведох множество лични срещи и разговори с лидерите на европейските институции, с президенти и премиери, с еврокомисари, с външни министри, с държавния секретар на САЩ. Вярвам, че те разбраха, че упреците към България са неоснователни, че имаме ясна позиция за намиране на изход от този проблем и че държим на надеждни гаранции, на устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения.“

Радев бе категоричен, че е време да излезем от фамилиарната дипломация пред камерите и да се фокусираме върху прагматичните решения.

„За този месец и половина България доказа въпреки натиска, че е отговорен член на ЕС и че няма да допусне внасянето на нови проблеми в Съюза. Нека не бъдем наивни – сега успяхме не само да отложим тази точка от дневния ред, но и да отхвърлим натиска за обвързване на началото на преговорите с РСМ с календарен график. Но засега. Натискът ще продължава“, продължи българският президент.

По думите му страната ни доказала, че може да бъде открита за конструктивен диалог – и не само. Тя може да инициира диалога и да доведе до неговото размразяване на най-високо ниво.

„Но няма и да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск. Показахме, че държим на критериите от Копенхаген за членство и че не можем да подминем дискриминацията на граждани нв нашата съседка само заради тяхното самоопределение като българи, което е в разрез с европейските ценности и принципи. Няма как да кажем „да“, преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамерено отношение към България – от учебниците, музеите, паметниците до медиите и държавната политика. Не можем да кажем „да“, преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българска идентичност“, увери Радев.

Той изтъкна, че хората в РСМ са наши братя и че сме длъжни да им помогнем, както винаги сме го правили. България остава отворена за бързи и резултатни двустранни преговори в интерес на гражданите на двете страни.

 

Няма и да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск“, посочи още Румен Радев и открои позицията на страната ни, която държи политиката на разширяване на ЕС да се основава на зачитането на Копенхагенските критерии за членство.

 

Не можем да подминем дискриминацията на граждани в нашата съседка само заради тяхното самоопределяне като българи, което в разрез с европейските ценности и принципи и няма как да кажем „да“, преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците до медиите и държавната политика“, заяви президентът.

Румен Радев подчерта също така, че България не може да подкрепи началото на преговорите за членство в ЕС за Република Северна Македония и „преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история“.

 

„Нека да е ясно, хората в Република Северна Македония са наши братя и ние сме длъжни да им помогнем както винаги сме го правили. България остава отворена за бързи резултати и двустранни преговори в интерес на гражданите на двете страни. Време е да се разбере от всички, че единствено от ангажирането и резултатите в диалога с България зависи ускоряването на европейската перспектива за нашата най-близка страна“, посочи още президентът Румен Радев.

 

„Показахме, че държим на Копенхагенските критерии за членство и не можем да подминем дискриминацията на граждани на нашата съседка, само заради тяхното самоопределение като българи, което е в разрез с европейските ценности и принципи. Няма как да кажем „да“, преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците, до медиите и държавната политика. Не можем да кажем „да“, преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история“, заяви държавният глава.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *