събота, април 27, 2024
Начало > България отблизо > Румен Радев: Промените в Конституцията не бива да са начин за оцеляването на Борисов и ГЕРБ!

Румен Радев: Промените в Конституцията не бива да са начин за оцеляването на Борисов и ГЕРБ!

България отблизо

Промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване. Това заявява президентът Румен Радев в своя позиция, изпратена до bTV.

Думите му са по повод призива на премиера Бойко Борисов да се свика Велико народно събрание.

Държавният глава подчертава, че ще свика Народно събрание в срок. По негови думи обаче на дневен ред пред обществото ни е въпросът дали парламентарно представените партии могат да сформират правителство след съответната конституционна процедура. В случай че това не стане, Народното събрание ще бъде разпуснато.

Без действащ парламент е немислимо да се осъществяват конституционни промени, посочва се в позицията и се допълва, че президентът неведнъж е заявявал, че се отнася напълно отговорно към правомощието си да предложи промени в Конституцията. Той обаче е подчертавал, че това е изключително важен въпрос и промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване.

Борисов актуализира темата за Велико народно събрание

Колегата политик Слави Трифонов да не дезертира

Припомняме, по-рано днес Борисов предложи половината депутати да са мажоритарни. От ГЕРБ нямало да внасят своето предложение за нова Конституция, но очаквали предложението на Румен Радев. Свикваме ВНС, решаваме всички проблеми и започваме на чисто, обобщи той.

По този повод лидерът на „Изправи се.бг“ Мая Манолова заяви, че с предложението си Борисов да остане премиер до живот.

Идеята за свикване на Велико народно събрание не е чужда на ГЕРБ, които успяха да тушират част от протестите през лятото именно с предложението си за нова Конституция Тогава премиерът обеща интересното решение, че ще се оттегли в деня, когато бъде свикано ВНС. Конституцията на ГЕРБ, написана по признание от Даниел Кирилов, претърпя пълно фиаско в парламента, въпреки че внасянето й бе подкрепено и от независими депутати, а и от Веселин Марешки, макар и с признанието, че не я е чел. Президентът Раде оспори дори в Конституционния съд решението на ГЕРБ за парламентарна комисия, която да сондира мнения за нов Основен закон.

Манолова: Борисов иска свикване на ВНС, за да е премиер до живот

Народът му показал „червен картон“, но с Конституцията той за втори път се опитвал да продължи властта си.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *