Румен Радев: Санкциите на САЩ са ясна диагноза, но ние трябва да стигнем до дъното на тази властова мафия!

България отблизо

Санкциите на САЩ са ясна диагноза за досегашния режим в страната. Това не е знак срещу страната ни, а знак за страната ни. Това е само първата крачка, а от нас зависи да направим следващите. „Само наша отговорност е да кажем кои са корумпираните, отсече държавният глава Румен Радев.

 

По думите му посочените в изявленията на САЩ са само част от тази мрежа. „Посочиха се част от хората, които корумпират, но изцяло наша отговорност е да стигнем докрай и да кажем кои са корумпираните, кои са използвали своето високо служебно положение и са се облагодетелствали, развивайки тази тежка корупция“, каза Румен Радев и допълни, че няма кой друг отвън да разплете цялата схема. Президентът заяви още, че пред обществото ни стои дилема дали да продължим по сегашния път на напълно замитане на следите и поставен щит върху корупционните актове, или да бъдем народ с достойнство и бъдеще и да извършим това, което трябва.

Държавният глава увери, че със служебното правителство следят внимателна за мерките, предприети от американските власти по т. нар. закон Магнитски, за да се минимизира рискът за български държавни предприятия и бюджетни структури. „Трябва да е ясно на всички български граждани, които са имали или планират да имат някакви бизнес отношения с тези лица и фирми, че те също попадат под тези удари“, заяви Румен Радев. Той допълни, че американската юрисдикция е силна в много страни и има възможност за предприемане на много действия.

„Редно ли е от зад океана да ни кажат, че тук се вършат престъпления, а прокуратурата да не ги вижда, попита реторично държавният глава, според когото прокуратурата е взела страна на статуквото. „Редно ли е отвъд Океана да ни кажат, че тук се вършат крупни финансови престъпления, а нашата прокуратура да не ги вижда? Ние няма как да продължим напред, ако прокуратурата не си свърши работата. Но тя вече дълго време отказва категорично да го направи“, заяви Румен Радев и: „Отвън ни казват, че тук има огромна корупция, а прокуратурата прави всичко възможно да я защити.“

Трябва да има категорични промени и служебното правителство върви към тази промяна – към прозрачност, към изсветляване, справедливост, към връщане на държавата там, където й е мястото“, заяви президентът. Той допълни, че фактите за нарушения, изнесени от служебното правителство, трябва да се докажат в съда, но преди това прокуратурата трябва да внесе всички улики и доказателства. „Ето това не може да видим. Прокуратурата досега „удря“ определени олигарси точно по какви критерии – можем само да гадаем, но категорично брани други, и категорично бранеше досегашните управляващи“, заяви Румен Радев.

На въпрос за рокадите в МВР и службите, Радев също бе лаконичен: „МВР е превзето от режима, който ни доведе да най-бедната страна в Европа. Трябва да има категорична промяна.“

Коментарът си държавният глава направи пред журналисти в рамките на посещението си демонстрациите на способности на участниците в учението „Strike Back 21“ на учебен полигон „Корен“ край Хасково. Президентът е заедно с посланика на САЩ Херо Мустафа, служебният военен министър Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В учението участват близо 800 военнослужещи от Сухопътните войски на България с до 210 единици бойна и специализирана техника.

Непосредствената авиационна поддръжка се изпълнява със самолети Су-25, вертолети Ми-24 и „АН-Апачи“ от състава на Военновъздушните сили.

В учението участват също бойна тактическа група от Гърция, лекопехотен взвод от Румъния и взвод курсанти от НВУ „Васил Левски“.

Темата на тактическото учение е „Настъпление на усилен механизиран батальон от непосредствено съприкосновение“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *