Русия и ДНР започнаха извозване на ранените „азовци“ от катакомбите на завод „Азовстал“!

Свят

Командирът на бригадата на ДНР „Восток“ Александър Ходаковский заяви, че групата украински военни, излезли по-рано днес от катакомбите на блокирания завод „Азовстал“, представляват интересите на доста по-голяма група и искат да преговарят. 

 

Също се оказа, че излезлите не са десетима, а деветима.

 

„Излязла е само първата група. Както се изясни, групата е излязла, представлявайки интересите на по-значителна група, която продължава да се намира в „Азовстал““, заяви Ходаковский в ефира на програмата „60 минут“.

Междувременно Русия започна евакуация на ранените бойци от „Азов“, които се намират на територията на „Азовстал“, съобщиха руски медии. За целта се проведоха преговори между техни представители и руските военни.

„Няколко наши военни, офицери, заедно с тази група, която излезе от тунела с бели знамена, отиде отново там заедно с тях, за да продължат преговорите“, добави Ходаковски.

В района на „Азовстал“ е въведен режим на затишие и е отворен хуманитарен коридор, потвърди по-късно и Министерство на отбраната на Руската федерация.

Ранените бойци се транспортират в болница в Новоазовск на територията на ДНР, гласи съобщението, уточни „Интерфакс“. Осигурени са автобуси, а първите 51 бойци се пренасят на носилки към тях.

Прессекретарят на руския президент Димтрий Песков коментира информацията за излизането на групата украински военни с бял флаг от територията на комбината „Азовстал“ в Мариупол.

Песков припомни, че руският президент Владимир Путин поради хуманитарни съображения е дал заповед да се осигури възможност за евакуация на всичките мирни граждани от обекта.

„Също бе предложени на всичките военни, които се намират там, да предадат своето оръжие, срещу което ще получат гаранция, че с тях ще се отнасят в съответствие с актовете на международното право“, подчерта Песков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *