Русия и Иран удариха британци и американци през пръстите!

Свят

Военнослужещи от елитния ирански „Корпус стражи на ислямската революция“ задържаха преди няколко дни британския танкер „Стена Имперо“ в Ормузкия проток. 

По думите на официален ирански представител, британският танкер изключил GPS-са си и не отговарял на повикванията от иранска страна. „Стена Имперо“ е бил придружаван от британски военен кораб, който се опитал да попречи на задържането.

Британското разузнаване MI-6 и Британският правителствен комуникационен център разследват версията, че Русия можела да е замесена в задържането на английския танкер Stena Impero от Иран, пише таблоида „Сънди мирър“, цитирайки неназовани източници.

По данни на вестника, „има опасения“, че британският танкер е могъл да се окаже в ирански води, заради фалшиви GPS координати, които иранското разузнаване би могло да изпрати, използвайки „руска електронна технология“. Източник на „Сънди мирър“ в лондонския отдел за отбрана заяви, че фрегата „Монтроз“ се отправила към „Стена Имперо“, но закъсняла с десет минути, тъй като танкерът, който преди това е бил в териториалните води на Оман, вече уж бил „пренасочен“ от тайнствената руска технология към ирански води.

„Русия има технология за подправяне на GPS координатите, и това би могло да помогне на Иран  да „пренасочи“ британския кораб към ирански териториални води“, заяви източник от Западните служби за сигурност, според който елитният „Корпус стражи на ислямската революция“, част от иранските въоръжени сили, и руското разузнаване, работили много тясно в Сирия“.

Вестникът също така твърди, че Русия може да участва в задържането на танкера „само с одобрението на“ президента Владимир Путин.

Въпреки „съпротивата и намесата“ на британския военен кораб, Революционната гвардия успяла да изтегли танкера до брега, твърди бригаден генерал Рамезан Шариф, който е официален говорител на иранската гвардия, съобщава иранската информационна агенция „Фарс“.

Според него британският танкер е изключил системите си за местоположение и е получил многобройни предупреждения за опасното си поведение, преди да бъде задържан.

Говорителят на Революционната гвардия твърди, че британският военен кораб се е намесил, за да се опита да спре иранските военноморски командоси, включително с летящи хеликоптери в околността.

Шариф подчерта, че действията на Революционната гвардия по време на инцидента в петък били в строго съответствие с международните морски закони, регулиращи поведението в Персийския залив и Ормузкия проток. Според говорителя, „някои чуждестранни кораби“ не са спазили тези правила, като са имали поведение, което той определи като „арогантно, провокативно и заплашително“.

От британското военно министерство са отказали коментар на тази информация пред „Ройтерс“.

Председателят на Комисията по международни въпроси към Съвета на Руската федерация Константин Косачев заяви, че влошаващата се ситуация в пролива е добре дошла за САЩ. Сенаторът отбеляза, че Пентагонът е започнал стремителна подготовката за международната морска операция „Страж“, уж за да се гарантира сигурността на ключовите водни пътища в Близкия изток. Според него обаче, това подсказва, че Вашингтон просто е търсил повод за засилване на присъствието си в региона.

Само че, ако американци и британци започнат някакво учение с цел да завземат международните морски пътища, ги очаква изненада. Също както танкерът „Стена Имперо“, техните бойни кораби могат да се окажат в чужди териториални води. И да бъдат арестувани от Иран. Защото Техеран сигурно вече разполага, с позволението на Владимир Путин, с тази „тайнствена“ руска технология за радиоелектронна борба, която толкова много плаши американците. Понеже те не могат да забравят как гордостта на техния флот, огромният самолетоносач „Доналд Кук“, снабден с най-новата американска система за автономно водене на бой „Иджис“, се превърна в купчина желязо, което дори не можеше да помръдне, камо ли да се защитава от един малък руски самолет, който го парализира с помощта на неизвестната и мощна руска технология за радиоелектронна борба.

Така че по-добре американци и британци да се държат далеч от Русия и нейните приятели. Защото иначе ще разберат отново и по трудния начин, че с Русия шега не бива.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *