Русия постави ултиматум НАТО да се махне от България

България отблизо
Руските предложения за гаранции за сигурност предполагат изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния, които се присъединиха към алианса след 1997 г., съобщава руското външно министерство /МИД/.
Москва поиска юридически обвързващи гаранции от НАТО да спре разширяването си и да се върне в границите си от 1997 г.

„Един от стълбовете на нашите инициативи, който споменахте, е умишлено формулиран много ясно и не позволява двусмислени тълкувания. Имам предвид изтеглянето на чуждестранните сили, оборудване и въоръжение, както и други стъпки за връщане към конфигурацията от 1997 г. на територията на държави, които към тази дата не са били членки на НАТО. Това включва както България, така и Румъния“, заяви външното министерство в писмени отговори на въпроси за годишната пресконференция на Сергей Лавров.

 

Така министерството отговори на въпроса какво означава за България и Румъния искането на Русия НАТО да се върне към конфигурацията от 1997 г.

Междувременно военният ни министър Стефан Янев заяви, че България няма да участва в евентуална война между Алианса и Русия.

Москва очаква да получи писмен отговор на предложенията си за гаранции за сигурност, които бяха оформени като два проектодоговора – едностранен между Русия и Съединените щати и многостранен между Русия и НАТО. Документите бяха предадени на Вашингтон и Брюксел още в средата на декември миналата година.

Руската страна е категорична, че не няма да отстъпи от трите си ключови искания: отказ от по-нататъшно разширяване на НАТО на изток, най-вече за сметка на Украйна и Грузия, изтегляне на военната инфраструктура на Алианса до границите от 1997 г. и отказ от разполагане на настъпателни оръжейни системи в непосредствена близост до руските граници.

Русия предупреждава, че ако исканията ѝ бъдат отхвърлени, ще предприеме военно-технически мерки, но не уточнява в какво ще се изразяват те.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *