Русия предупреди за последствията от доставката на F-16 на Киев: Ще ги сваляме, ако прелетят над Украйна

Свят

Русия вече предупреди неприятелските държави за последиците от доставката на Украйна на изтребители F-16. Москва ще изхожда от факта, че това е сериозен въпрос на сигурността, заяви ръководителят на руската делегация на преговорите във Виена по въпросите на военната сигурност и контрола на въоръженията Константин Гаврилов, предаде ТАСС.

Той подчерта, че F-16 не е просто изтребител: „Той е носител на ядрени оръжия. И опитът им, както каза външният министър Сергей Лавров, да ги използват над украинска територия, докато излитат незнайно откъде, е въпрос на ядрена сигурност“.

 

 

„Не знаем какво носят – бомба от един тон или един тон и половина, или тактически ядрен заряд“, продължи дипломатът. „Това е много сериозен проблем и ние предупредихме „непартньорите“ за това“. Въпреки това няколко неприятелски страни настояват, че ще позволят използването на F-16 за атаки на руска територия, така че руските въоръжени сили ще свалят изтребители, ако прелетят над Украйна, добави Гаврилов.

 

 

Ръководителят на руската делегация припомни, че подобна ситуация вече се е случвала, първо с танковете „Ейбрамс“, а след това и с танковете „Леопард“. „Първоначално украинците се бореха за танкове, а американците казаха, че ще изпратят своите „Ейбрамс“, но (руските въоръжени сили) ги изгориха по същия начин, както и конвенционалната техника“, припомни Гаврилов обясни и отбеляза: „Ейбрамс“ горят още по-добре, защото „от тях е премахната урановата защита, премахнато е специалното оборудване – това са същите кутии с тегло 70 тона, които не могат да преминат през мост и които се зареждат с авиационен керосин“.

Нидерландските власти заявиха, че планират да прехвърлят на Украйна 24 изтребителя F-16, които могат да бъдат използвани за удари срещу Русия, като подчертаха, че Киев има право да се разпорежда с получените оръжия. Освен това украинската страна очаква да получи 19 изтребителя от Дания до края на 2028 г. Белгия също обяви намерението си да достави 30 самолета F-16 дотогава, но с уговорката, че няма да позволи изтребителите да бъдат използвани извън Украйна.

През юли 2023 г., по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, бе сформирана „Коалиция за обучение на F-16“ на украински пилоти и помощен персонал. Първоначално в нея влязоха Белгия, Великобритания, Дания, Холандия, Канада, Люксембург, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния и Швеция, а по-късно към тях се присъедини и Гърция.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *