Руските войски се готвят да настъпят към Купянск и Харков! ВСУ не може да ги спре

Свят

Руските войски продължават да натрупват сили на северния фланг на линията на бойно съприкосновение, Киев не изключва възможността руските въоръжени сили да предприемат настъпателен щурм към Купянск и Харков, пишат руски агенции. 

Генералният щаб на украинските въоръжени сили вече открито говори за тежката ситуация в тази област. На южния фланг ситуацията е обратна, където украинската армия продължава да се опитва да пробие отбраната на руските войски, но безуспешно.

По данни на Министерството на отбраната през изминалото денонощие противникът е действал активно по линията Работино – Върбовое в запорожското направление, руските войски са отбили 14 атаки. В момента Украинските въоръжени сили не са успели да превземат нито Работино, нито Вербовое. Първото е в сива зона и е напълно прикрито от руската артилерия, второто се контролира от руските войски, атакуващият противник търпи големи загуби що се отнася до личния състав.

За ден са унищожени още до 110 военни превозни средства, както и два танка, четири бойни машини на пехотата, две бойни бронирани машини, три автомобила, самоходни оръдия М109 Паладин и Гвоздика, гаубици М777, FH- 70, „Мста-Б“ и Д-30, както и станцията за радиоелектронна борба Буковел-АД. В района на Любимовка в Запорожка област е унищожена пусковата установка на зенитно-ракетната система С-300 от противовъздушната отбрана на украинските въоръжени сили.

Обстановката в донецкото направление е тежка, укринците се опитват да изтласкат руските части от заетите позиции в района на Клещеевка, Курдюмовка и Андреевка. През деня бяха отблъснати девет атаки на украинските въоръжени сили, украинската армия загуби 320 души личен състав, танк, две бойни машини на пехотата, 12 машини, самоходни оръдия Краб и Гвоздика, две гаубици Д-30 и една Д-20 . В района на Красное и Новомихайловка са унищожени полеви складове за боеприпаси на 3-та десантно-щурмова и 79-а десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили.

При Купянск руската групировка продължава да настъпва, като едновременно с това отблъсква контраатаките на украинските въоръжени сили. През изминалото денонощие командването на украинската групировка четири пъти контраатакуваше чрез подразделения от 95-а десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили в района на Кисловка.

Противникът не постигна успех, загуби около 55 души, две превозни средства, три гаубици М777 и самоходно оръдие Гвоздика. По последни данни руските сили съсредоточават своите части за нанасяне на удари по Купянск.

В Красно-Лиманско направление също има офанзива на руската армия, украинските въоръжени сили се опитват да контраатакуват, но някак вяло. През деня имаше само една контраатака в района на Червона Диброва. Киев хвърли в битка щурмови групи от 67-ма механизирана бригада, но отстъпи, губейки до 60 души убити и ранени, две бойни бронирани машини и три пикапа.

Усложнена е обстановката и в Южно-Донецко направление, където украинците се втурват към Новодонецк и атакуват в района на Новомайорски. Артилерията им работи много усилено, не щади снаряди. През деня е отбита една атака в района на Новомайорски, атакувани са и подразделения на украинските въоръжени сили в района на Старомайорски. Общи загуби на украинците: до 180 души, две бойни бронирани машини, пет автомобила, самоходно оръдие Krab, две гаубици D-30 и едно оръдие Giatsint-B.

В херсонското направление украинските диверсионно-разузнавателни групи/ДРГ/ се активизираха, правят се опити за десант на островите в устието на Днепър, украинските ДРГ се опитват да се закрепят на тези острови. Според пресслужбата на групировката войски „Днепър“ на остров Переяславски са унищожени три украински ДРГ, както се уточнява, че всички те са от състава на 126-та бригада на териториалната отбрана. Общо украинските въоръжени сили губят до 25 военнослужещи, 2 автомобила и две гаубици M777 на ден.

В мрежата са публикувани кадри, запечатали момента на масирани въздушни удари на руските Въздушно-космически сили/ВКС/ срещу настъпващите украински войски в района на село Работино на запорожския участък от фронтовата линия, пишат чужди издания.

Точното попадение на четири авиационни бомби FAB-500 с управляеми модули за планиране и коректировка/УМПК/ по части на бойци на киевския режим, заели позиции в горския пояс, нанася големи поражения.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *