Русия предупреди Турция да спре да помага на украинските радикали!

Свят

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди Турция срещу всякакви продължаващи опити за подхранване на „милитаристични настроения“ в Украйна, след като Анкара провокативно започна да засилва сътрудничеството с Киев, както и продажбата на турски въоръжения за украинската армия, предаде „Ройтерс“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган миналия месец нагло обеща подкрепа на Киев, въпреки струпването на украински войски готови за нападение срещу Донецката и Луганската народни републики, които не признават украинската власт и искат да влязат в състава на Руската федерация.

Преди няколко дни Ердоган заяви, че Турция, която е член на НАТО, и Украйна са създали платформа със своите министри на външните работи и отбраната за обсъждане на сътрудничеството в отбранителната индустрия, но добави, че това „по никакъв начин не е ход срещу трети страни„.

„Настоятелно препоръчваме на нашите турски колеги внимателно да анализират ситуацията и да спрат да подхранват милитаристичните настроения на Киев„, заяви категорично руският външен министър Сергей Лавров в интервю за в. „Аргументи и факти“.

Той изтъкна, че насърчаването на „агресивни“ украински действия срещу автономната руска република Крим представлява посегателство върху териториалната цялост на Русия. А заплахите на Украйна срещу Донецката и Луганската народни републики са заплахи срещу милионите руски граждани, които живеят там. Русия няма да се поколебае да помогне на своите граждани в Донецк и Луганск и Турция трябва да има предвид това.

„Надяваме се, че Анкара ще коригира своята линия въз основа на нашите легитимни опасения и ще спре да подклажда войнолюбиви настроения в украинското ръководство“, отбеляза още руският първи дипломат.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *