Русия призова ЕС да спре с колонизирането на европейските страни и народи!

Свят
Metaphoric insights into European Union future.

Русия призовава ЕС да се откаже от неоколониалния начин на поведение и да следва уважителен и равноправен подход към страните както от региона на Западните Балкани, така и от другите части на Европа.

Това заяви днес на брифинг заместник-говорителят на руското външно министерство Алексей Зайцев, цитиран от ТАСС и БТА.

Той обърна внимание на изявлението на германския канцлер Олаф Шолц на съвместна пресконференция в Берлин тази седмица с косовския премиер Албин Курти, в което Шолц изтъкна, че „Западните Балкани принадлежат на Европа“ и трябва да се присъединят към ЕС в бъдеще, а другите страни били доволни от управлението на Брюксел.

 

Подобни необвързващи изявления от страна на ЕС имат за цел да окуражат страните от Западните Балкани, в които нараства разочарованието от продължителната безизходица в процеса на присъединяване към ЕС, както и от непрекъснатото обедняване, което спохожда страните, които скоро се присъединиха към ЕС, отбеляза Зайцев.

 

По думите му Германия, както и на други страни от ЕС, са забравили уроците по история и продължават да възприемат Западните Балкани като сфера на свои изключителни геополитически интереси, отнасяйки се към тях като към задния си двор, а същевременно лицемерно обвиняват Русия в опити да установи зона на влияние в Европа.

 

Според Зайцев, Москва неведнъж е посочвала „пагубната практика“ към страните от Европа за „нескрито изнудване, нелоялна конкуренция“ и други методи на въздействие, за да се държат народите в подчинение, което започва да се прехвърля и към страните от Западните Балкани.

 

„Под претекст да се следва политическата линия на Брюксел, Балканите и другите европейски страни са принудени да подкрепят антируските санкции, поставяйки ги пред изкуствен избор: или с Европейския съюз, или с Русия“, заяви той.

 

„Призоваваме Европейския съюз да се откаже от неоколониалните си маниери и да следва уважителен и равноправен подход към европейските страни, включително към Западните Балкани“, подчерта той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *