Руската атомна подводница „Казан“ и фрегатата „Адмирал Горшков“ отиват в Куба

Свят

Група кораби на руския Военноморски флот (ВМФ) ще пристигне на официално посещение в пристанището на Хавана на 12 юни. Това се казва в изявление на Революционните въоръжени сили на Куба, предаде ТАСС. Нито един от корабите не носи ядрено оръжие, добавят кубинските домакини.

„В периода от 12 до 17 юни 2024 г. в пристанището на Хавана ще се проведе официално посещение на група кораби на руския флот, състояща се от четири кораба“, съобщиха от ведомството и добавиха, че това са фрегатата „Адмирал Горшков“, атомната подводница „Казан“, танкер „Академик Пашин“ и спасителният буксир „Николай Чикер“.

„Това посещение е свързано с историческите приятелски отношения между Куба и Русия и стриктно спазва международните правила“, каза кубинското министерство на отбраната. „Нито един от корабите не носи ядрено оръжие, така че престоят им в нашата страна не представлява заплаха за региона“, се казва в изявлението.

„По време на престоя си руските моряци ще осъществят програма от дейности, включително посещения на учтивост при командващия кубинския флот и губернатора на Хавана. Те също така ще посетят места с исторически и културен интерес“, отбелязват кубинските военни.

„При пристигане в пристанището на Хавана, 21 салютни залпове ще бъдат изстреляни от един от корабите в знак на поздрав, на който ще бъде отговорено от артилерийска батарея на Революционните въоръжени сили от крепостта Сан Карлос де ла Кабаня“, съобщиха още от Министерството на отбраната на Куба.

Източник Гласове

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *