Няма лъжа: И журналисти влязоха в катакомбите на „Азовстал“!

Свят

Руски медии посетиха освободената територия на завод „Азовстал„, където в продължение на месец се укриваха бойците на „Азов“, украински военни и цивилни.

Военни анализатори вече признават, че тази спецоперация за блокиране на националистите в металния завод и тяхното предаване ще остане в историята на военното дело като брилянтна акция.

Веднага след като последните „азовци“ напуснаха територията на завода, кореспондентът Роман Полшаков го разгледа.

„Сега на територията на завода се извършва разминиране. Експлозии се чуват навсякъде. Азовстал е огромна територия, ако вземем предвид бункерите и подземни проходи. Всъщност там вероятно има още един такъв завод“, казва кореспондентът.

Оказа се опасно да се движиш из територията сега, защото много работилници са минирани. Сега в Азовстал работят сапьори.

Военен ни показа огневите точки на „Азов“, пише Полшаков. Оказа се, че пътят зад завода се вижда много ясно от тях, така че може да се предположи, че именно от тук са били стреляли националистите.

„Огнева точка или наблюдателен пункт, защото явно е изкуствено усложнено. Имаше един азовец, който наблюдаваше мястото, където влязоха нашите мобилизирани войски“, показва военният.

Зад тази точка стоят работилниците, в които се намираха самите националисти. Сега тази зона се разчиства активно.

„И тогава, в следващите работилници, имаше локации на националисти. Там сега всичко е минирано. За да стигнете до там, трябва да изчакате, докато се извърши прочистването“, показа Полшаков.

Излизнето на бойци с бяло знаме беше крайната точка в пълното освобождаване на Мариупол от националистите. В същото време Русия подчерта, че по отношение на затворниците ще спазват стриктно международната конвенция. Ранените вече са откарани в лечебни заведения. Напусналите „Азовстал“ показаха на журналистите условията на задържането им, като отбелязаха, че са доволни от всичко.

Превод и редакция: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *