Руският премиер: „Турски поток“ ще мине през България, ако…Вижте фактите!

България отблизо

„Решението за продължаване на „Турски поток“ през българска територия зависи от това ще успее ли София да получи твърди гаранции, че Европейският съюз няма да възпрепятства плановете за доставки на газ по новия газопровод“.

Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев в ексклузивно интервю за българския вестник „Труд“, което се проведе на 3 март в резиденцията на премиера в Москва.

„Преживяваме доста сложен период в отношенията между Русия и Европейския съюз, в който влиза и България. Икономическите санкции и политическият натиск на ЕС и САЩ срещу Русия са най-лошият начин за поддържане на отношения с други държави. Това не е от полза за никого. Но важното е, че дори в тези трудни условия, руско-българските икономически връзки продължават да се развиват, макар и не в пълна сила. Миналата година, след три годишно прекъсване, възобнови работата си руско-българската Междуправителствена комисия по търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Нейната задача е да създаде оптимални условия за развитие на нашето сътрудничество във всички сфери на икономиката и политиката“ подчерта премиерът на Русия.

Като най-перспективни области на сътрудничество Медведев открои енергетиката, високите технологии, туризма, транспортния сектор, малките и средни предприятия.

„Вече почти половин век си сътрудничим в областта на енергетиката, продължи руският премиер. В момента много неща за икономиката на Русия и България зависят от успеха на такива мащабни проекти като АЕЦ „Белене“ и продължението на Турски поток през България. Освен това има много стоки, които не попадат под взаимните ограничения. Затова нищо не пречи да се търгува с тях. Трябва да развиваме перспективите в сферата на туризма, както и кооперирането на малкия, средния и държавен бизнес в отделните региони на Русия и България. А и ние никога не сме изоставяли сътрудничеството си в сферата на образованието, науката, културата и изкуството. Към тях хората в България проявяват подчертан интерес“, акцентува Дмитрий Медведев.

В момента се разглежда вариантът за продължаване на Турски поток през България, Сърбия и Унгария. Убедени сме, че сътрудничеството в газовата област отговаря на интересите на икономиките на нашите две страни. В това число и на европейската икономика като цяло. Но окончателното решение не зависи само от нас. Изборът между различните варианти ще зависи най-напред от готовността на газовата инфраструктура“, заяви премиерът на Руската федерация.

„Ние виждаме, че България успешно се движи в тази посока. „Булгартрансгаз“ изпълни всички необходими процедури. Пътят за началото на строителните работи е прокаран. Но за такъв мащабен и скъп проект като газопровод, са нужни допълнителни гаранции. Защото новото разклонение не бива да повтаря печалната съдба на Южен поток. Така че решението за продължаване на Турски поток през българска територия зависи от това ще успее ли София да получи твърди гаранции, че Европейският съюз няма отново да попречи на плановете за доставка на природен газ по новия тръбопровод. Убедени сме, че строителството на още един газопровод ще укрепи енергийната сигурност на Европа“, завършва категорично Дмитрий Медведев.

Следователно, отново опираме до Борисов и неговото правителство, които трябва да заявят на Европейската комисия ясно и категорично, че ако още един път решат да пречат на България в строежа на АЕЦ „Белене“ и продължението на Турски поток, то ние няма да вземем предвид техните „решения“. И ще действаме, съобразно българските национални интереси. И ако направим това, нищо страшно няма да се случи. Защото зад гърба ни е Русия, която ще ни брани от всякакви опити за посегателства спрямо нашата страна. Още повече, за Западна Европа може да бъде строен Северен поток 2, въпреки „законите“ на ЕС, и въпреки натиска на Вашингтон. А за Южен поток – не можело. Такива двойни стандарти са недопустими. И нашите ръководители спокойно могат да търсят правата на България в международните съдилища. 

Стига да имат смелост да го направят. Сега всичко зависи от правителството на Борисов. И нека после да не се оправдава с това, че някой не му разрешавал. Защото никой не може да се разпорежда с решенията на нашата суверенна държава. Пък и на наша страна е велика и мощна Русия, която няма да позволи Западът да си разиграва коня в България. Стига ние да поискаме помощ от Руската федерация. Ако им стиска на тези, дето искат да управляват България до края на мандата си.

istinata.net

Tagged

1 thought on “Руският премиер: „Турски поток“ ще мине през България, ако…Вижте фактите!

  1. ЦЪРВУЛА ОТ БАНКЯ И НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ ОТНОВО ЩЕ ПРЕДАДЕ НАЦИОНАЛНИТЕ НИ ИНТЕРЕСИ!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *