Руслан Трад: Тагарев не изнася на много хора. Ако бъде отстранен, политиката на страната ни ще се върне назад

България отблизо
„Срещу проф. Тагарев има силна опозиция, включително в правителството. Най-вече от страна на ГЕРБ. Като цяло смятам, че той не изнася на много хора. Ако Тагарев бъде ударен сериозно и бъде отстранен от поста си, това ще върне политиката на България, и относно Украйна, и относно вътрешната политика, доста назад.“

Това мнение изрази в предаването „Денят с В. Дремджиев“ експертът и изследовател на Близкия изток Руслан Трад.

 

По думите му военният министър има изключително силно доверие навън.

 

„Това, което прави той и екипът му в момента, е опит за реформа – както в армията като цяло, така и в стратегическата комуникация, информационния център към Министерството на отбраната. Това е нещо, което България отдавна се опитва да направи. Но едва сега има сериозен опит за това нещо. Дори по отношение на дигитализацията на армията – досега не се е опитвало да се прави подобно нещо“, обясни специалистът.

Според него проф. Тагарев отправя послания, които могат да бъдат изпълнени, но е нужно време и политическа воля.

 

Запитан какво може да бъде направено по отношение на руските проксита в България, Трад коментира, че трябва да имаме сериозна регулация и ясно определение за това какво е „дезинформация“.

 

„В момента ние сме назад дори в сравнение със съседни държави, като Румъния например. Румънците имат много ясно изразена регулация. И поради тази причина, те успяха да свалят сайтове, които разпространяват военна пропаганда. У нас има изказвания и от парламентарната трибуна, и в обществените медии, които са откровено с пропаганден характер. Няма никаква санкция срещу такива изказвания. Това се счита за свобода на словото. Някои от говорителите на руската пропаганда у нас дори се изкараха дисиденти. Ако трябва да теглим чертата, основните руски пропагандатори у нас имат в пъти повече телевизионно време в нашите медии. В радиото, в стотици сайтове, които се репликират едни други. Онлайн пропагандата върви изключително без никаква санкция“, алармира той.

Анализаторът подчерта, че трябва да има по-добър обмен на разузнавателна информация, за да се неутрализират пропагандните материали.

 

„Трябва да се разбере от хората, които взимат решения в нашата държава, че ние сме във война. Ние не сме подложени просто на някаква пропаганда. България е на фронтова линия. Русия възприема нашия район като част от своя заден двор, от своята зона на влияние. Аз очаквам много опити за инфилтрация в институции, саботажни действия“, допълни експертът.

Tagged

1 thought on “Руслан Трад: Тагарев не изнася на много хора. Ако бъде отстранен, политиката на страната ни ще се върне назад

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *