САЩ казаха ще изпълнят ли ултиматума на Кремъл и ще използва ли Русия военна сила!

Свят

„Северноатлантическият алианс няма да се върне на изходните позиции от 1997 г.“, това  заяви заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърмън по време на онлайн конференция, организирана от фондация „Виктор Пинчук“.

„Заявих напълно категорично на преговорите с Русия, че Москва не може да взема решения по въпроса за членството в НАТО.

Този въпрос няма да го решават в Кремъл, той зависи от членовете на НАТО“, каза тя и допълни, че „няма как да се върне времето назад до 1997 г. и всички държави, встъпили в НАТО оттогава, да напуснат – това няма как да се случи“.

 

Съединените американски щати все още очакват, че Русия може по един или друг начин „да използва военна сила“ срещу Украйна, „може би“ до средата на февруари, заяви още Шърман, цитирана от Франс прес.

„Всичко показва, че руският президент Владимир Путин „в даден момент ще използва военна сила, може би до средата на февруари“, каза Шърман. Тя увери, че не знае дали Путин е „взел окончателно решение“ да премине в настъпление.

Шърман заяви още, че зимните олимпийски игри в Пекин, които се откриват в началото на февруари с церемония, на която ще присъства руският президент, може да окажат влияние върху неговата работна програма.

През декември миналата година Москва предаде на представителите на САЩ и НАТО своите предложения относно гаранциите по сигурността.

В проектите на тези документи са разписани три приоритетни направления за осигуряване на европейската безопасност.

На първо място е гаранцията за неразширяване на НАТО. На второ, трябва да се изключи появата в близост до Русия на ударни въоръжения с минимално време за полет.

И на трето, трябва алиансът да се върне на изходните си позиции от 1997 г.

Очаква се до края на седмицата САЩ и НАТО да изпратят писмени отговори на предложението на Русия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *