САЩ прегоряха: Доставят оръжия на Украйна и Израел, но не се знае докога

Свят

САЩ ще предадат на Израел десетки хиляди 155 мм артилерийски снаряди, които бяха обещани на Украйна.

И двете страни обаче ще се нуждаят и от много други оръжия. Но складовете вече са почти празни, а такива оръжия са необходими и на Пентагона. Затова САЩ вече прегарят, понеже военната индустрия не може да задоволи всички желания. А Вашингтон е принуден да избира, колкото и да твърди, че ще подкрепя еднакво и Израел, и Украйна. The New York Times представя всички тези проблеми в обширна статия.

С обещанието си да изпрати повече оръжия както на Украйна, така и на Израел, президентът на САЩ Джо Байдън се опита да покаже, че Съединените щати не дават приоритет на едната война пред другата.

Часове по-рано обаче служител на Министерството на отбраната заяви, че десетки хиляди 155-милиметрови артилерийски снаряди, обещани на Украйна, ще бъдат пренасочени към Израел.

Снарядите са пример за американските оръжия, които според официални лица и експерти са необходими и в двете войни, което може да доведе до претоварване на капацитета на САЩ, за да отговори на търсенето. Това ще бъде особено вярно, ако очакваната сухопътна офанзива на Израел в Газа в отговор на атаките на Хамас продължи с месеци.

„Вероятно ще видите стабилен поток от оръжия, който ще продължи да постъпва в Израел“, заяви миналата седмица Сабрина Сингх, заместник-говорител на Пентагона.

Някои от тези доставки може да включват същите видове артилерия и ракети, на които разчита Украйна в собствената си 20-месечна сухопътна война за защита на територията си от Русия.

В по-голямата си част Украйна и Израел водят различни видове войни и имат различни възможности и нужди, според настоящи и бивши представители на националната сигурност на САЩ и Конгреса.

През последните месеци контранастъплението на Украйна срещна твърдата съпротива на руските мини, окопи и други защитни съоръжения, а размазващата артилерийска кампания се превърна във война на изтощение.

Израел се готви да започне съвсем различен вид сухопътна война – градска битка в гъсто населената ивица Газа, която е подложена на израелски въздушни удари след атаките на „Хамас“ на 7 октомври.

„Ще има много малко припокриване между това, което ще даваме на Израел, и това, което даваме на Украйна“, заяви миналата седмица Майкъл Джей Морел, бивш заместник-директор на Централното разузнавателно управление.

Украйна е на път да получи около 61 млрд. долара нова военна помощ, което е повече от половината от спешния пакет от 105 млрд. долара, предназначен предимно за чуждестранна помощ, който Байдън иска да бъде одобрен от Конгреса. Израел, чиято армия е много по-добре оборудвана от украинската, ще получи около 14 млрд. долара за своята противовъздушна и противоракетна отбрана в предложението, което Белият дом обяви в петък.

Въпреки това, тъй като световните запаси от 155-милиметрови снаряди и други оръжейни системи вече са намалели, а производителите се борят да отговорят на търсенето, „ще има компромиси“ при снабдяването на двете войни, колкото по-дълго продължават те, пише в свой анализ Марк Ф. Канцян, бивш оръжеен стратег на Белия дом, който сега е старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Ето три ключови оръжейни системи, от които Израел и Украйна може да се нуждаят, а Съединените щати все още имат.

 

Артилерийски снаряди

Може би повече от всички други оръжия ще се търсят 155-милиметровите снаряди по стандартите на НАТО, тъй като и Израел, и Украйна ги използват срещу цели в радиус от няколко десетки мили.

След нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Съединените щати са изпратили на Украйна повече от два милиона 155-милиметрови снаряди, а Европа е доставила още стотици хиляди. Но западните военни запаси вече са близо до „дъното на бъчвата“, заяви наскоро адмирал Роб Бауер от Нидерландия.

През януари Пентагонът заяви, че ще се възползва от американските запаси в Израел и ще изпрати стотици хиляди 155-милиметрови снаряди за Украйна. Запасът е разположен в Израел, най-близкия американски съюзник в Близкия изток, за да може при нужда бързо да се доставят оръжия в целия регион. Само че при сегашната ситуация, в която и Израел води война, тези запаси по всяка вероятност ще останат при Тел Авив.

Умни авиационни бомби

След нападението на „Хамас“ първата пратка оръжия, която САЩ изпратиха на Израел, включваше около 1000 бомби с малък диаметър, които тежат по около 250 килограма и използват GPS навигационна система за проследяване и поразяване на цели.

Длъжностни лица заявиха, че Израел настоява пред Съединените щати за повече от тези бомби, които се изстрелват от самолети. На Украйна е обещана и наземна версия, която се очаква да бъде доставена тази есен.

По данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира от 2010 г. насам Израел е закупил от САЩ повече от 8500 бомби с малък диаметър.

Това означава, че се очаква Украйна и Израел да трябва да се конкурират за бомбите.

„Засега САЩ могат да задоволят нуждите и на Израел, и на Украйна“, заяви Брадли Боуман, бивш офицер от американската армия и старши военен експерт във „Фондацията за защита на демокрациите“ във Вашингтон. Но колко дълго може да продължи това никой не се наема да прогнозира.

Ракети Stinger 

Като цяло Израел и Украйна разчитат на значително различни системи за защита от въздушни удари.

Хвалената система „Железен купол“ (Iron Dome) на Израел е гръбнакът на неговата противовъздушна отбрана. Доставяната от Запада противовъздушна отбрана на Украйна се състои основно от системи от САЩ, включително системата Patriot.

Канчан заяви, че и двете страни разполагат с ракети Stinger, които Украйна е използвала за сваляне на контролирани от Русия безпилотни самолети и при други атаки по въздух. Те могат да бъдат особено необходими на Израел при наземна операция.

Ракетите биха могли да бъдат идеални за градски боеве в град Газа: Леките, малки и лесно преносими ракети Stinger. От САЩ може да бъде поискано да предоставят на Израел Avenger, специализиран камион Humvee, който може да изстрелва до осем ракети Stinger в бърза последователност. От края на ноември досега Киев е получил от САЩ 20 Avenger-а.

Израел и Украйна разполагат и със системата за противовъздушна отбрана Patriot. Но „Стингър“ са много по-евтини от ракетите „Пейтриът“, което ги прави по-рентабилни за използване за сваляне на безпилотни самолети и евтините артилерийски ракети на Хамас.

Но запасите от Stinger са „изключително ограничени“ и се произвеждат малко бройки.

Съединените щати вече са предоставили на Украйна повече от 2000 системи Stinger, а Тайван вероятно също е получил такива срещу военните заплахи на Китай.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *