СВЕТОВЕН експерт направи АПОКАЛИПТИЧНА прогноза! ПОЗНАТИЯТ ни свят ще ИЗЧЕЗНЕ! Вижте ТУК!

България отблизо

Основателят на световния икономически форум в Давос, професор Клаус Шваб, отправи апокалиптично за Запада послание.

Капиталистическата система, според него, вече е непоправимо строшена. А социалният договор между бизнеса и наемните работници не действа.

Изводите на професор Шваб се основават на данни от благотворителната организация Oxfam за 2017 г. Както и на геоикономическите модели, разработени от неговия научен екип. Според тях, една от най-страшните заплахи за съвременния свят е нарастващата в геометрично прогресия пропаст между неконтролируемото богатство и унищожителната мизерия.

Сътрудниците на Oxfam са изчислили, че към 2017 г., 1% от населението на Земята притежава 82% от нейните богатства. 10 от най-богатите хора в света, владеят богатство, колкото са доходите на половината човечество. В края на 70-те години на миналия век, най-богатите фамилии в САЩ са били само 220 пъти по-богати от средния американец. Сега те са 1220 пъти по-богати.

През последните седем години, на фона на една от най-тежките финансови кризи в САЩ и Европа, богатството на милиардерите всяка година се е увеличавало средно с 13%. А заплатите на наемните работници – само с мизерните 2% годишно.

Въз основа на тези данни, ученият, заедно с мнозинството свои колеги от Европа и САЩ, прави извода, че неравенството ограничава ръста на икономиката на всяка страна. Не други, а експертите на МВФ, също подкрепят този извод. Те аргументирано твърдят, че при увеличаване доходите на богатите с 1% и намаляване доходите на бедните също с 1%, ръста на икономиката на страните се забавя с 8 стотни от процента. И обратно. При ръст на доходите на бедните само с 1%, икономиката веднага дръпва напред с почти 4 десети от процента.

Огромна е пропастта между бедни и богати и в България. Неколцината олигарси и 10% богати хора в страната, прибраха цялото народно богатство в джобовете си. А това моментално доведе до катастрофално свиване на потребителското търсене. Реалната икономика също се сви и стана все по-малка и незабележима. Така започна социална деградация на големи слоеве от населението в България. Както и консервиране на една остаряла икономика на миналото.

Още по-страшното е, че в такава икономика, талантливите и предприемчиви българи не можаха да си намерят мястото. И избягаха в чужбина. Огромното изтичане на мозъци остави родината ни без кадри. И сега правителството каканиже, че нямало квалифицирани кадри. Ами няма и да има. Дотогава, докато Борисов и неговите пудели не започнат да влагат милиардите не в санирани и градинки с пейки, а в създаване на съвременна високотехнологична икономика. Защото вината за днешното трагично състояние на нещата е на трите Борисови правителства.

И ако искат да изкупят поне част от вината си, трябва веднага да започнат строителство на АЕЦ “Белене“ и Южен поток. И то не с частни, а с държавни пари. А ако в държавата вече няма пари, Борисов и пуделите му да ги изтърсят от собствените си джобове и от джобовете на приближените им олигарси.

Но да продължим с изводите на професор Шваб. Доайенът на икономическите експерти твърди, че трябва да се търси нова система на обществени отношения, която да замени пропадналия модел на либералния капитализъм. И трябва да се сключи нов социален договор. Който да ликвидира пропастта между бедни и богати, между обществото и властта, между бизнеса и наемните работници.

Ако лидерите, добавя ученият, искат обществото да се развива по еволюционен път, без социални катаклизми, то те трябва незабавно да поемат отговорност за новия път, по който ще поемат държавите.

И този „нов път“ трябва да изключи завинаги либералния капитализъм. А големите корпорации и олигарсите трябва да се разделят с огромната част от богатството си. И държавният бюджет, заедно с бизнеса да започне формирането на устойчива средна класа.

Иначе, според водещите икономисти и в България, и в света, обществото ще се взриви. И светът, който познаваме ще изчезне.

Дали философът на всички времена Карл Маркс отново ще се окаже прав, твърдейки, че капитализмът сам създава своя гробокопач – пролетариата? Предстои да видим дали богатите ще решат да запазят част от богатствата си. Или ще загубят всичко. Изборът е техен.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

3 thoughts on “СВЕТОВЕН експерт направи АПОКАЛИПТИЧНА прогноза! ПОЗНАТИЯТ ни свят ще ИЗЧЕЗНЕ! Вижте ТУК!

  1. Капиталистическата система е обречена! Не може потребителска ценностна система да има бъдеще, защото тя игнорира най-ценното в човека, неговия творчески дух!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *