Свиреп скандал след бомбастичната номинация за шеф на НС

България отблизо

Скандал избухна, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че на председателски съвет е постигнато решение ГЕРБ, БСП, ДПС и Български възход да номинират за шеф на Народното събрание най-възрастният депутат – Вежди Рашидов. След обявяването на кандидатурата, Кирил Петков веднага скочи на депутатската трибуна и настоя да бъде обявена 15-минутна почивка. 

След него обаче Йордан Цонев възрази, че Петков може да има почивка. Почивка има право да даде само председателстващия, защото все още няма гласуван правилник на парламента.

 

От ПП веднага скочиха против доводите на Цонев. От там отбелязаха, че досега групите са искали почивка и тя им е била давана.

„Вече давахте почивки винаги, когато народен представител е искал това да се случи. Това е правилният подход. Аз го поддържам. Най-добре отразява духа на вчерашната дискусия на разбирателство между народните представители, макар че и в правилника на НС той е ограничен за времето за работа на 47-то НС.

Няма преходна разпоредба, която да го ограничава темпорално. Не мисля, че 15 минути почивка ще доведе до сътресения в работата на НС. Това е прецедент от откриването на 40-то народно събрание през 2005 година. Тогава ОДС иска почивка и им е отказана такава със същите мотиви. Това не отразява духа на парламентаризма и ви призовавам да се придържате към установената практика от вчера и по-вчера“, каза Никола Минчев от ПП.

 

„Току що се върнахме от почивка тя бе достатъчно дълга. всеки, който имаше какво да каже по време на почивката, имаше възможност да го каже на председателския съвет. Това, което се реши на съвета, госпожа Нинова го представи съвсем коректно. След съвета имаше възможност групите да проведат своите съвещания и да предприемат необходимите действия, които трябва да се извършат сега по време на заседанието. Но някои хора не искат да има народно събрание.

Направо да са си на власт, защото с единствените носители на истината, на правотата, на правото, на справедливостта, без да има значение какво пише в конституцията и законите на страната. Но изборите показаха, че народът не  мисли като тях. Не са единствените носители на истината и правотата. Те са заложени в Конституцията и законите на страната. И се опитват тук един-два дни, включително в ситуацията, която се намира изход, пак наново да се опитват да върнат нещата в изходна ситуация.

 

Опитват се предизборно, маркетингово , да си се харесат на своите избиратели. А не да вършим работа в полза на хората, на народа и по този начин хората да ни харесват. Ако продължаваме с това поведение, няма да има нужда от социолози, политолози и всякакви други анализатор, по-скоро ще има нужда от психолози и психиатри за тези народни представители. 76 на Конституцията на България, както видяхме, че е предвидено първото заседание да се ръководи от най-възрастния представител, изпълнихме и алинея втора.

 

Положихме клетва. Да продължим да се ръководим от интересите на народа, а не от маркетинговите ни мераци. Вече сме в ситуацията на алинея трета, избор на председател и заместник-председател. Можем да официализираме алинея първа. Моето предложение е да гласуваме, да си изберем председател и тогава да направим почивка“, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„В момента правилник няма. Не действа и стария правилник. Също господин председател в момента е най-0важното с процедурни хватки да блокираме за още незнайно колко време процеса по избор на председател, който беше блокиран достатъчно дълго време. Всички се опитахме да положим усилия, постигнахме това, което е възможно.

Възможното е, че се обединихме около кандидатуртра на единствения, който успя вчера да обедини българското народно събрание. Считам, че следва да преминем към избор на двете номинации, балотаж. Няма да се наложи очевидно. Да обявите избрания и тогава може да се даде почивка“, каза депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова.

След нея думата взе Асен Василев. Ето какво каза той.

Г-н Рашидов, казахте, че не искате да ръководите НС. Въпросът ми е сега, имате ли желание да ръководите НС, или правите това като последен акт, който да разреши създалата се криза. Това, което ние искаме, е 15 минути точно по часовник, за да можем да проведем консултации в нашата парламентарна група, след което ще гласуваме.

Има мнозинство зад г-н Рашидов. Нямаме желание да спираме това мнозинство. Това, което ние искаме, е 15 минути, в които вътрешно да направим консултация. Не мога да разбера защо има съпротива.

Три дни заседаваме, тези 15 минути ли ще се окажат критични? Ако те са критични, защо смятате, че ще се окажат критични? Ако новосформираното мнозинство се опитва да прикрие своята немощ, се страхува от 15 минути почивка, как ще тръгне този парламент и как ще се управлява тази държава“, каза Асен Василев от ПП.

Рашидов насмете Василев, защото той не е взел решение за почивката и дебат не започнат. Не съм казал и дали ще ставам председател. Сигурно ще се наложи да говоря и аз пред вас, защото това е висока отговорност и ходене по лед.

Трябва да сложа на кантара – моята личност или българското общество. Уважавам всичките парламентарни групи и след изказванията ще дам почивка от 15 минути. Какво може да се случи повече. Четвърти ден би било просто престъпление. Моля за малко търпение“, каза Рашидов.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обаче възрази отново срещу почивката.

„Става все по-тъжно и жалко това, което се случва. Василев вие не присъствахте на съвета, но присъстваха Петков, Гюров и Минчев. Те бяха в кабинета, когато всички, които номинирахме заявихме, че нямаме нужда от повече време, освен това, за което ще запознаем парламентарните си групи с решението. Това стана.

Всички знаем позицията на всяка от парламентарните групи, на вас като самоопределила се конструктивна опозиция, която искаше до вчера да има председател на НС, сега обаче вече се превръщаме в разрушители на всякакви парламентарни правил. Трети ден рушим държавността.

Както забелязахте, председателят Рашидов ще уважи искането за почивка, но няма да стане нищо опасно ако първо проведем избора. По отношение на обратното, какво ще стане ако не го изберем, още веднъж ще покажем неуважение към правила, Конституция и неуважение към българските граждани, които вече не ни мразят.

Подиграват ни се. Г-н Рашидов, моля преминете към процедурата за гласуване. Не давайте повече възможност за изказвания на парламентарните групи, правилник няма. Работим в състояние на сериозно политическо противопоставяне отново. Моля да проявим разум и да гласуваме, и след това да имаме почивка“, каза Атанасова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *