Сергей Лавров: Крайно време е да се създаде държава Палестина, която да живее в мир с Израел

Свят

Русия призова палестинско-израелските военни действия да бъдат веднага прекратени и осъди всяко насилие от двете страни. Това каза външният министър на РФ Сергей Лавров след среща с генералния секретар на Арабската лига Ахмед Абу Али ал Гейт.

Лавров изрази увереност, че Русия и държавите, членки на арабската лига, ще допринесат за намиране на решение за прекратяване на кръвопролитията в Близкия Изток и слагането на край на страданията на цивилните лица.

По думите на Лавров Русия е готова за тази цел да работи заедно с други страни, заинтересовани от установяването на устойчив мир в региона и обезпечаването на сигурността на всички страни в Близкия Изток, включително да бъде създадена държава Палестина, която да живее в мир с Израел и другите страни в региона. Но за това, решение трябва да вземе Съветът за сигурност на ООН.

„Русия е дълбоко разтревожена от това, че загинаха стотици израелци и палестинци, а ранените са хиляди“, каза Лавров. Той посочи, че Москва и Арабската лига смятат за неприемливо всяко насилие, което наранява и убива мирни граждани, от която и страна да се намират те, както и за взетите за заложници жени и деца.

Позицията на западните страни, „които осъждат атаката срещу Израел“, поражда сериозни въпроси, каза руският външен министър. „Ние разчитаме, че те също ще призоват към прекратяване на бойните действия“, добави Лавров, цитиран от ТАСС и „Известия“.

По думите му палестинският въпрос не може повече да се отлага и време да се изпълнят решенията на ООН. „Русия многократно потвърждава своята заинтересованост от сигурността, както на Палестина, така и на Израел, само че САЩ се опитват да монополизират посредничеството при разрешаването на конфликта“, каза Сергей Лавров.

Русия следи с „дълбоко безпокойство“ избухването на насилието между Израел и Хамас, обяви и говорителят на президента Путин – Дмитрий Песков, информира БТА.

Към момента от руска страна не съобщават за пострадали руски граждани. Желаещите ще бъдат евакуирани, гарантира руският външен министър, а на летище Домодедово междувременно пристигна пореден самолет с руски граждани от Израел.

Песков обърна внимание на хуманитарната ситуация в ивицата Газа, която по думите му е причина за сериозни опасения от страна на Москва. „На този етап е трудно да разберем подробности“, каза говорителят на Кремъл, като уточни, че за руските власти е важно преди всичко да се изясни съдбата на руските граждани, които живеят в Газа или на други палестински територии.

Говорителят на Кремъл отрече Русия да е заплашвала свои граждани, живеещи в Израел, които не са съгласни с войната в Украйна. По думите му всички тези руснаци могат да се завърнат без страх от преследване.

Песков заяви още, че част от въоръжението, предоставено от Запада на Украйна, явно е достигнало до други точки от света.

„Очевидно е, че не всички от стотиците хиляди тонове оръжие, които колективният Запад изпраща към територията на Украйна, стигат до там, а оръжейните барони разпродават част от тях по целия свят, като сеят в различни страни и региони смъртна опасност.

Това също трябва да е добре известно на всички“, заяви Песков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *