Сергей Лавров: Москва и Пекин ще ограничат до минимум опитите на САЩ да командват света!

Свят

Руският външен министър Сергей Лавров започна в понеделник посещението си в Китай с призив към Москва и Пекин да намалят зависимостта си от щатския долар и западните платежни системи, за да се противопоставят на това, което той нарече „идеологическата програма“ на Запада, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

Очаква по време на двудневната визита в Китай Сергей Лавров да проведе разговори с китайския си колега в момент, когато връзките на двете страни с администрацията на американския президент Джо Байдън са силно обтегнати.

Стремежът на Китай и Русия за още по-тясна интеграция в икономическата и военната област сега е много по-необходим, отколкото преди, отбеляза китайският външен министър. Защото двете страни осъществяват на практика прехода от досегашния еднополюсен свят с хегемон САЩ, към многополюсен свят, в който всяка държава ще разполага със своя суверенитет и ще може да решава с кого да си сътрудничи в една или друга област, в зависимост от своите интереси.

В разговор с китайски медии преди началото на посещението си в азиатска държава Сергей Лавров заяви, че Москва и Пекин са принудени да се развиват независимо от Вашингтон, за да осуетят опитите на САЩ да ограничат тяхното технологично развитие.

„Трябва да намалим санкционните рискове чрез засилване на нашата технологична независимост, като преминем към плащания в националните ни валути и в глобалните валути, които служат като алтернатива на американския долар“, каза Лавров, според стенограмата от негово интервю, публикувана в понеделник преди началото на визитата му в Китай.

„Трябва да се отдалечим от използването на международни платежни системи, контролирани от Запада, защото само така ще можем да ограничим санкционният натиск на САЩ върху суверенните държави, които имат друга визия за бъдещото развитие на света“, посочи още той.

Историята показва, че санкциите на западните държави срещу Русия не работят, а САЩ, колкото и да се мъчат, не могат да променят хода на историята, нито твърдата решимост на Русия да защитава своя суверенитет и суверенитета на своите приятели, заяви още Лавров, цитиран от БНТ.

„Този недипломатичен и груб маниер, за съжаление, се утвърди в САЩ. Започна още по времето на президента Обама, продължи през 4-те години, в които Тръмп управляваше в Белия дом. И сега наблюдаваме същите инстинкти, които проявява новата администрация. Това, че санкциите и непремерените изказвания не водят до нищо добро се вижда от отношенията с Евросъюза, който тръгна по същата пътека – обяви санкции срещу Русия по измислени причини“, коментира руският министър на външните работи.

Преди неговото посещение, китайският държавен вестник The Global Times предположи, че визитата на Лавров е знак за това как тясната координация между Китай и Русия не само ще компенсира въздействието на това, което изданието нарече „създаване на проблеми от страна на САЩ, но и ще ограничи до минимум опитите на Вашингтон да налагат своята воля на света“.

„Времето на визитата на Лавров е достойно за отбелязване, тъй като означава, че Русия е първата страна, с която Китай споделя информация и мнения по ключови въпроси след доста твърдата комуникация „лице в лице“ между Китай и САЩ през миналата седмица“, се посочва още в китайският официоз.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *