Сергей Лавров шамароса САЩ! Ето какво разкри!

Свят

Агресивните стъпки на редица западни страни, предимно САЩ, са ключов дестабилизиращ фактор на международната сцена.

Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров на пресконференция за резултатите от руската дипломация през 2019 г., предават TACC и Агенция „Фокус“, цитирани от epicenter.bg.

Според него днес светът „продължава да е много напрегнат“.

„Основният дестабилизиращ фактор остава агресивната линия на редица западни страни, преди всичко на нашите американски колеги, по отношение на унищожаването на архитектурата на международната правна сигурност, замяната на международното право със собствения им измислен световен ред“, подчерта Лавров.

„Това включва разрушаването от страна на Вашингтон на Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), изкуственото изостряне на напрежението в региона на Персийския залив, опитите за преразглеждане на общоприетите основи на мирното урегулиране на Близкия изток, засилената военна активност на НАТО в близост до руските граници, линията на приватизация на многостранни механизми за контрол на неразпространението на оръжия за масово унищожение“, заяви руският външен министър.

Вашингтон, като отказва на представители на няколко държави да участват в спонсорирани от ООН събития, открито злоупотребява с привилегиите на страна , в която се намира централата на международната организация, подчерта още Лавров.

Москва ще продължи да се съпротивява на опитите за пренаписване на историята на Втората световна война, каза още Сергей Лавров.

„Ще продължим да правим всичко необходимо, за да се противопоставим на фалшифицирането на историята, да запазим доброто име на нашите победоносни войници, да предотвратим преразглеждането на международно признатите резултати от разгрома на нацизма“, каза Лавров.

„В защита на историческата памет, заедно с нас са много отговорни държави по света. Отбелязвам и приноса към този труд на нашите сънародници, които живеят в чужбина. Чакаме чуждестранни партньори на тържествата в Москва на 9 май“, добави той.

Командирът на Либийската национална армия Халифа Хафтар и министър-председателят на правителството в Триполи Файез Сарадж все още не желаят да провеждат преки преговори, обясни Лавров.

„Основното сега е, че след конференцията в Берлин, ако всичко върви по план, либийските фракции няма да повтарят предишните си грешки и няма да поставят допълнителни условия и да се обвиняват взаимно. Сега отношенията им са много напрегнати, те дори не желаят да са в една и съща стая, да не говорим за среща или разговор“, заяви Лавров на пресконференцията за резултатите от руската дипломация през 2019 г.

Лавров заяви, че досега споразумението за прекратяването на военните действия е било спазвано и Русия се надява, че то ще се запази. Според Лавров германският външен министър Хайко Маас, след срещата си с Хафтар, е заявил, че е ангажиран с постигането на споразумение за мир в Либия, което е много „позитивно“ развитие.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *