Симеон Дянков: Защо в България точно сега се харчат пари за отбрана? Дайте на бизнеса и хората!

България отблизо
Защо в България се харчат пари за отбрана? Дайте пари на бизнеса. Очакваме във Вашингтон да има пълна забрана. Тук е по-сериозна обстановката от тази в България. Това каза по БТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.

Следващата година няма да е по-лесна от тази, може и да е по-трудна. Трябва да се мисли повече за бизнеса. Това, което липсва в България е мерки за бизнеса. В България няма достатъчни мерки за бизнеса.

Не бих казал, че бюджетът е разоряващ, но няма мерки за бизнеса. Ще се окаже, че все повече пари трябва да се дават да пера, които не са предвидени. Пари има и нови заеми не са необходими. Трябва да се промени бюджета и да се влезе с до 5 млрд. лева с конкретна помощ на бизнеса. Може да се стигне до 100 процента плащане от държавата. За определени месеци ги имаме. Ако не ги изхарчим в началото на годината, след това ще трябва да пращаме много повече пари, за да влезем в някакъв икономически растеж.  Бизнесът е прав, но е важно и здравето на хората.

 

Има разбиране, че при 2-3 седмици карантина веднага се получава спад. Въпросът е какво става след това-студено време, празници. За трета и четвърта вълна в този бюджет не са предвидени буфери. И това е моят апел към парламента-дайте достатъчно пари. Ако не дойде нова вълна, няма да се харчат.

Защо се харчат пари за отбрана сега? С кого ще се борим следващата година? Тези пари трябва да влязат за здраве и бизнес. Не е сериозно да си мислим, че няма да има тежести. Бюджетът така е направен, че все едно кризата не продължава.

 

Безработицата ще се увеличи. Ще стане още по-тежко. Затова буферите отсега трябва да се изградят. Засега не се притеснявам от дългова спирала. Говори се, че сме взели пари от Европа, но ние нямаме проекти нито за бизнеса, нито в социалната сфера. Тези пари трябва да заменят парите от бюджета.

 

В САЩ основната тема отново е бора с вируса. Не се очаква в първите месеци във външно политическа ситуация да има повече проблеми. Тук също е тежка обстановката във вътрешен план.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *