Симеон Дянков изненадващо разкри ще влезе ли България в Еврозоната!

България отблизо

За България годината беше тежка и икономически, и финансово. Предишното редовно правителство много обърка нещата в публичните финанси и през 2023 ще страдаме от това, каза бившият министър на финансите Симеон Дянков в ефира на „7 със 7“ по Нова нюз.

Дянков смята, че да няма редовен бюджет беше добра идея на служебното правителство, защото иначе в НС щеше да стане „наддаване“. Но той бе категоричен, че през пролетта ни трябва редовен бюджет.

Финансистът обясни, че високите лихви ще продължат до април – май 2023. Това ще се отрази на заемите и съответно и на домакинствата, посочи той. „България върви към по-големи дългове и лихви по по-големи дългове“, каза Дянков.

Финансистът анализира: „Няма шанс България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г. Закъсняхме с редица мерки като намаляване на инфлацията, законодателни промени. Най-ранната дата за влизане в еврозоната е 1 януари 2026 г.“

По негови думи инфлацията е започнала малко да намалява, но и в еврозоната намалява бързо. Той поясни, че България трябва да стигне под 10 % инфлация, за да говорим за влизане в еврозоната.

Следващата година ще е година на политически промени, защото настоящите политици се „поизхабиха“, допълни той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *