Скандално! Валерия Велева разкри кои отиват с правителствения самолет на екскурзия в САЩ. Списъкът е потесаващ!

България отблизо

Администрацията на Белия дом тотално хлопна вратите си пред правителството на Николай Денков.

Не само президентът на САЩ Байдън, но и Пентагонът е отказал среща на българския премиер Николай Денков и водената от него делегация, член от която е и министърът на отбраната  Тодор Тагарев, пише  Епицентър.бг.

 

Отказани са срещи и в Министерство на икономиката, въпреки че в делегацията са включени и министърът на енергетиката Румен Радев,  и министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

 

Това става ясно от писмо на администрацията на Министерския съвет до българския посланик в САЩ Георги Панайотов, за което Епицентър.бг научи.

В писмото са посочени както пълния състав на делегацията, така и срещите, които тя ще има, заедно с това и кой стои зад организацията на посещението.

 

„Това е делегацията за организираното от лобистката компания посещение на Денков. Отказали са срещи в Белия дом и нямат още потвърдени срещи в Държавния департамент.

Има срещи с 3 тинк-танка, лекция в университет, среща с общността.
Министерство на енергетиката, Пентагона са отказали всякакви срещи“, 
пишат от Дондуков 1 до българското посолство в САЩ.

 

От екипа на Денков уведомяват посланик Панайотов,че министър-председателят на Република България Н. Пр. акад. Николай Денков ще посети САЩ, гр. Вашингтон от 5 -9 февруари 2024 г.

В тази връзка информират посланик Панайотов за

 

Състав на българската делегация:

1. Н. Пр. акад. Николай Денков, министър-председател на Република България

2. Н. Пр. г-н Асен Василев, министър на финансите
(пътува само по маршрут София-Вашингтон)

 

3. Пр. г-н Тодор Тагарев, министър на отбраната

4. Н. Пр. г-н Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията

 

5. Н. Пр. г-н Румен Радев, министър на енергетиката

6. Г-н Иван Модев, началник на политическия кабинет на министър-председателя

 

7. МВнР – предстои да бъде уточнено името

8. Г-жа Таня Гермер, съветник но външна политика на министър-председателя

9. Г-н Алекс Николов, съветник на министър-председателя

 

10. Г-н Николай Павлов, заместник-министър на икономиката и индустрията

11. Г-жа Виолета Лорер, съветник на министъра на финансите
(Пътува само по маршрут София-Вашингтон)

 

12. генерал-лейтенант Цанко Стойков, заместник-началник на отбраната

 

13. Г-н Антон Иванов, съветник на министъра на енергетиката

 

14. Г-н Георги Вълев, началник на отдел „Правителствен протокол“, АМС

 

15. Г-жа Димитринка Георгиева, главен експерт в отдел Правителствен протокол“, АМС

16. Г-жа Надежда Узунова, експерт

17. Г-н Цветан Колев, оператор, дирекция ПИС, АМС

 

18. Г-н Николай Николов, правителствен фотограф

 

Това е делегацията за организираното от лобистката компания посещение на Денков Отказали са им срещи в Белия дом и нямат още потвърдени срещи в Държавния департамент. 3 тинк танка, лекция в университет, среща с общността, Министерство на енергетиката, Пентагона са отказали всякакви срещи. Среща с еврейски организации.

Прави впечатление, че съпругата на Даниел Лорер – Виолета, посочена като съветник на финансовия министър, ползва правителствения  самолет като такси, защото ще пътува с него само в посока Вашингон и не се връща с делегацията – дали остава там на шопинг или по лични дела, не е ясно –  във всички случаи не е ангажирана с и без това безделната визита на представителите на българското правителство зад океана.

 

Министърът на финансите Асен Василев също пътува само в посока София-Вашингтон, не е известно защо остава там и дали заедно с Виолета Лорер имат самостоятелна програма в САЩ.

 

От списъка се вижда, че не се предвиждат участие на медии, вероятно тяхната роля за информиране на обществеността за срещите  на министрите ни ще се поеме от Надежда Узунова, посочена като експерт. Узунова води нагласените Фейсбук-интервюта на премиера Денков с предварително зададени въпроси.

Делегацията ще лети до САЩ с правителствения Еърбъс, което ще струва на данъкоплатците 250 000 лева за полета. Отделно към тази сума трябва да се прибавят скъпите хотели и високите дневни на антуража на премиера.

 

Безцелното и скъпо посещение на българските министри в САЩ бе остро критикувано тази сутрин от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Ако те отиваха на камината на президента Байдън, три самолета да отидат – ще са малко, но да отиваш 5 дни с министри, които са били преди дни там като Тодор Тагарев. Това са самолетни билети за по 4000 – 5000 долара и е двоен аршин. Ако отиват за камината  – ще ги изпратя, ще махам, но тия разходки напред – назад, ще говоря с Кирил Петков за тях. Ако ме убеди, че има полза за държавата ще спра да коментирам“, отсече Бойко Борисов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *