Скандално! ГЕРБ не искат да се сваля цената на тока! Вижте как се опитват да минират новото правителство и народа!

България отблизо
На днешното заседание в Народното събрание ”конструктивната” опозиция от ГЕРБ се противопостави на всички въпроси повдигнати от представители на другите парламентарни групи. Няма и помен от конструктивността и градивността, каквито те обещаха преди началото на 47-ия парламент. Язвителни бяха изказванията на Даниел Митов, Тома Биков, Теменужка Петкова и Делян Добрев по различните кризи.

„Удивен съм от дневния ред, който ни се предлага. Всеки български гражданин отива на работа и си изработва необходимото. Нека направим справка колко струва един работен ден на народните представители. Едно нищо ни се предлага за работната ни седмица, нищо – умножено по две“, коментира от трибуната Даниел Митов от ГЕРБ. „В предишните НС ни заливаха със законопроекти, а сега нищо“, допълни той.

 

Опозицията и мнозинството спорят и за това, дали трябва да има временна парламентарна комисия за цената на тока. Предложението беше направено от мнозинството. Опозицията обаче се противопостави на подобна идея.

 

Тома Биков от ГЕРБ-СДС констатира, че от подобна комисия не може да произтече нищо за цената на тока, а само се прави пиар пред народа как колегите му искали по-евтин ток. „Кой не иска подобно нещо? Елате с конкретни предложения как това да се случи, след като в цяла Европа електроенергията поскъпва?“, заяви Биков.  Той се съгласи с констатацията на Хасан Адемов, че комисията цели единствено да прехвърли отговорността за скъпия ток от Министерския съвет на депутатите.

 

Теменужка Петкова допълни, че има достатъчно добри закони и не е нужно да се губи парламентарно време в излишни спорове. Тя обвини служебното правителство в безотговорно поведение, което е довело до по-скъпия ток.

 

„Днешната програма гласувахме извънредна точка 3 за създаване на Комисия за енергийната криза. Да, но такъв проект няма – нито в пощенските кутии на партиите, нито на сайта на НС. Нямаме проект, а се очаква да приемем нейната дейност“, каза Делян Добрев от ГЕРБ.

 

„Ще произтече ли от тази Комисия задържане на цената на тока на тези нива? Има ли инструменти? Приказките, че някой не иска да се намали ток, няма как да минат. Правителството или КЕВР да кажат ясно дали ще задържат нивата на цените и кой ще плати – все някой плаща. Като социалисти може и да не го разбирате, но винаги някой някъде плаща сметката. Като задържате цената на тока за всички, задържате и тези, които могат да си платят. И тях ли ще компенсирате? Дебатът е сложен и няма нужда от парламентарна комисия. Комисията цели да хвърли отговорността в НС, след като парламентът няма инструментите да реши цените на тока – това е непочтено. Всички ли трябва да обираме негатив, ако вдигнат цените, за да може някой да се весели по телевизиите и да обяснява как светлото бъдеще ще дойде в рамките на тази петилетка“, коментира Тома Биков.

 

Дай боже г-н Петков да отиде в Брюксел, там ще се разглежда въпроса, а не да ходи регентът, допълни Биков.

Думата взе и бившият здравен министър Костадин Ангелов: Държим се доста двулично в НС още от първия ден. Това заяви проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ и допълни от трибуната в НС, че има ковид криза, а се обсъжда енергийната такава.

По думите му се правят комисии за цените на тока и на парното, а не се прави такава за най-важната криза – COVID. „Заложени са човешки животи и ние ги губим“, отсече още бившият здравен министър от кабинета „Борисов“, каза още той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *