Скандал в расо! Богословът доц. Костадин Нушев: Митрополити в Светия синод са тайни проводници на руско влияние! Защо не взеха ключа от Митрофанова?

България отблизо
Втората част от решението на БПЦ, гласящо, че отварянето на руската църква не е в правомощията на БПЦ, може да се счита, че е израз на малодушие и пасивност. И липса на желание да се действа малко по-решително. Липсва призив към този, който е затворил руската църква – посолството. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria богословът доц. Костадин Нушев.

Обединяването на всички митрополити зад предприетите ходове от българския патриарх да назначи български свещеници е положително. Това показва, че все пак тази група митрополити, които са проводници на това руско влияние, не е могла да предотврати консолидацията на църковната позиция. Само един глас е против.

Тревожно е, ако внимателно четем посланията им виждаме, че те абсолютно безотговорно са готови да отстъпят част от юрисдикцията на българската патриаршия пред друга църква. Благодарение на това, че имаше сериозен обществен дебат взеха отношение.

Третата точка от решението е предаване на въпроса на канонично правна комисия, показва, че Светия синод няма яснота и че този устав не е приет от Светия синод.

Имаме възпрепятстване на привеждането в изпълнение на решението на българския патриарх от едно светско лице, което за мен е чудно защо протестът не е срещу МВнР. Не знам защо един посланик си позволява такова незаконно действие – самоуправство спрямо един храм, а не поставя въпроса по политически път.

БПЦ трябва по-сериозно се обърне към властите у нас по този казус, защото църквата е отговорност и на българските институции.

БПЦ няма да пристъпи сама към отваряне на руската църква, за да не изглежда като самоуправство, но би могла да призове компетентните власти да разрешат този дипломатически скандал.

След войната на Путин в Украйна няколко български духовници се изказват в полза на руските интереси и чрез инспириране на подписки се опитват да влияят на българския патриарх да застане в подкрепа на руската позиция. Тези митрополити са там, където има обекти на руската църква, към които руската патриаршия проявява подобен интерес за придобиване. Руските представители систематично се опитват да извадят нотариални актове за тези обекти и да претендират, че тези имоти са руски и очевидно намират свои сътрудници и помагачи в България.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *