Скот Ритър: Оставката на Виктория Нюланд не беше доброволна

Свят

Оставката на заместник-държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд беше следствие от разминаването на нейните възгледи с променящата се политика на Белия дом.

Това мнение изрази във вторник бившият офицер от разузнаването на въоръжените сили на САЩ Скот Ритър в интервю за YouTube канала Danny Haiphong.

„Нека изясним това. Това не беше нейно доброволно решение“, каза Ритър. „Тя вече не е съгласувана с политиките, които президентът Байдън и държавният секретар Блинкен следват.“

Според Ритър, Нюланд се е оказала в положение, в което е трябвало да направи някакъв компромис с американската администрация или да подаде оставка. И тъй като тя е върл противник на Русия, а хората в САЩ, дори привържениците на Демократическата партия, са против това твърдо отношение спрямо Русия, се е наложило тя да напусне Белия дом преди изборите. Което съвсем не означава, че тя няма да се върне в същия Бял дом, ако Байдън спечели нов президентски мандат.

Освен това експертът смята, че администрацията на Байдън сега „сверява себе си с реалността“ в светлината на наближаващите президентски избори в Съединените щати.

„Наближаваме избори, които Белият дом наистина иска да спечели, а Украйна се превръща в голям проблем за тях. Така че въпросът е какво може да се направи, за да се смекчат последствията от това, което изглежда неизбежна победа на Русия“, допълни Ритър.

Блинкен каза, че Нюланд ще напусне поста си през следващите седмици.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *