Служебното правителство е право: Ето какви ги е надробил бившият енергиен министър!

България отблизо

Бившият енергиен министър Александър Николов коментира горещата тема с газа за зимата и критиките на служебния кабинет, че им е била оставена просто една оферта за седем танкера с втечнен природен газ.

Николов сметна за ненужен вчерашния брифинг на наследника си. По думите му, това не е било необходимо или поне неговият екип не е предприемал подобна стъпка дори при старта на войната и при предложението на КЕВР за скок в цените. Това носи само стрес на гражданите, който е можело да се спести.

С това започна изказването си пред bTV бившият министър на енергетиката Александър Николов.

„Търг е странна дефиниция на нещо, което е функция на дружеството, което си я изпълнява всеки божи ден. „Булгаргаз са задължени да искат конкурентни оферти и ако имат по-добра оферта, да я приемат“, коментира още ексминистърът.

„Цялата оферта е стенографирана в решение на Министерски съвет. Представена е по начина на получаване. Опитвахме се да оставим достатъчно опции и варианти за решение. Темата е политическа и се взима на ниво Министерски съвет.

От 26 април, след действията на „Газпром“ спрямо България, много бързо известихме Европейската комисия за ситуацията в България и Полша. Когато има наложени санкции, ако Европа не спази обещанието си, поставя конкретни държави в не особено изгодна позиция.

Запазихме позицията на България. След това стана ясно, че Европа ще държи едното си око леко затворено, за да може някои компании да внасят руски газ. В последните няколко седмици „Газпром“ доказа дали е устойчив, или не като партньор, или е политически инструмент в ръката на някого“, коментира още Николов и допълни, че най-добре за България би било да има три алтернативни доставчика.

Още по-добре е да имаме десет доставчика. Но…няма откъде да вземе и един освен Газпром. Защото дори да намерим някой мижав, на когото утре ще му свърши газа, то цените ще са много по-високи от тези на Газпром. Първо, защото не се знае докога ще доставя газ. и Второ, защото няма да имаме дългосрочен договор за находище, което може да пресъхне всеки момент.

Така че служебното правителство се оказа право. Няма танкери, има само оферти. Значи няма и газ. И откъде ще се вземе, ако не оправим отношенията с Газпром е абсолютно неизвестно.

Не виждам нито човешка, нито каквато и да е друга причина, за да имам притеснения какво прави Слави Трифонов, продължава бившият енергиен министър.

„Това е толкова рано да се обсъжда, ясна ми е позицията за това. Този въпрос ми е задаван хиляда пъти, относно Слави Трифонов“, добави той в отговор на въпрос ще се появи ли името му в някоя листа на предстоящите избори.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *