Смях в залата: Теменужка Петкова твърди, че коронавирусът бил спрял строежа на АЕЦ „Белене“!

България отблизо
Процедурата за избор на стратегически инвеститор за ”АЕЦ” Белене” наистина е замряла, призна енергийният министър Теменужка Петрова. За това обаче е виновен само и единствено коронавирусът, обясни тя в Народното събрание, където участва в парламентарния контрол.

Според Петкова, цитирана от „Сега“,  проблемът идва от следното:  Кандидат-инвеститорите трябва да се запознаят с обемистата документация по проекта, която е струпана в специална „информационна стая“ в сградата на НЕК. Заради пандемията и ограниченията в пътуванията обаче обаче чуждестранните компании не могат да командироват експертите си в София да четат на място папките.

Енергийният министър уточни, че дотук са изминати четири етапа от процедурата и че в момента сме на фаза пет, зациклила заради Ковид-19. Тя припомни, че в състезанието за АЕЦ „Белене“ остават четири компании от САЩ, Франция, Корея и Китай.

Становището на Агенцията за ядрено регулиране е, че всички документи и одобрения, които е издала за ядрения проект досега, остават валидни, вкл. и за площадката в Белене. Предстои да бъде лицензиран техническият проект, а освен това трябва да бъде направен анализ дали всичко е в съответствие с новото законодателство, каза Теменужка Петкова. Анализът ще бъде възложен на изпълнител чрез обществена поръчка. Поръчката обаче още не е обявена. И тук коронавирусът се оказва непреодолима пречка – тъй като избраната процедура е „пряко договоряне“ и изисква контакти „очи в очи“.

Депутатите от БСП Васил Антонов и Таско Ерменков обвиниха правителството, че умишлено бави проекта АЕЦ „Белене“.Те изтъкнаха, че в току-що публикуваната от Министерството на енергетиката обновена енергийна стратегия с хоризонт до 2050 г. никъде не се говори конкретно за  „АЕЦ Белене“, само бегло се споменава за някакви два ядрени блока с мощност по 1000 мегавата.

Министър Петкова обясни, че документът е стратегия, което означавало,  че не е необходима конкретика, пише в своя статия Фрог нюз.

Вярвате ли на тези смехотворни приказки?! Ние не вярваме на нито една дума, понеже светът продължава да живее и да работи въпреки вируса. И никой няма намерение да спира.

По-скоро, това е нов отчаян опит на Борисов да омилостиви американците, които пречат на нашата страна и за Балкански поток, и за АЕЦ „Белене“. Въпреки че навсякъде говорят, че уж били наши приятели. Само че приятелите не ти спират двете най-важни кранчета, които могат да възродят нашата загиваща икономика и да спасят изчезващата ни нация.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *