„Солнцепеките“ ужасяват и ВСУ, и Запада! Ето къде се появиха!

Свят

Термобаричните „Солнцепеки“, използвани в зоната за „специалната военна операция“, ужасяват врага. Министерството на отбраната на Русия многократно е заявявало, че западните армии нямат аналози на тези страшни оръжия, а Русия ги използва само там, където има необходимост, пишат чуждите агенции.

 

Например ТОС-1А „Солнцепек“ изгаря наблюдателни пунктове, укрития и военни складове с вражеска артилерия, като изсипва термобарични снаряди върху тях. Има и редица други приложения.

Термобаричното оръжие, известно още като аерозолна бомба или горивно-въздушен експлозив, е двустепенен боеприпас.

Когато снарядът избухне се разпръсква аерозол, съставен от много фин материал – от въглеродно гориво до малки метални частици. Вторият заряд възпламенява този облак, и създава огнено кълбо, огромна ударна вълна и вакуум, който изсмуква целия заобикалящ го кислород.

Взривната вълна може да продължи значително по-дълго от конвенционалните експлозиви и е в състояние да изпари човешките тела.

Такива оръжия се използват за различни цели и с различни размери. Русия ги използва, ако окопалите се в бункерите радикали не искат да се предадат. Ако е необходимо да се унищожат силно укрепени отбранителни позиции. А изключително големите версии на такива термобарични заряди са предназначени за унищожаването на огромни укрепления, пещери или тунелни комплекси.

На Запад по-рано също бяха описани ужасяващите възможности на „Солнцепек“. Затова и украинските войници, и западняците изпадат в ужас само от вида на руските „Солнцепеки“. Понеже оцеляват само тези, които се предадат навреме.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *