Социалният министър: Асен Василев спира вдигането на минималната работна заплата!

България отблизо

„Правителството е готово с действията си за антикризисните мерки. Не бих казал, че се работи на парче, защото бяха направени всички предложения от всички коалиционни партньори. Няма как да се съглася, че това работа парче“.

Това заяви социалният министър Георги Гьоков пред БНТ.

 

По думите му работата на парче е, когато се запушват определени дупки с цел да се заглуши общественото недоволство. Мерките са в подкрепа на всички хора. Българинът по стара традиция иска да бъде подпомогнат, но трябва да се подпомогнат тези хора, които имат най-голяма нужда, настоя Гьоков. Според него нямало как да няма ефект от мерките на правителството.

Ние сме започнали една реформа в социалната система, с която да се види електронно дали даден човек може да се справи с живота ли не може. 1 млрд. и 200 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат за социалната система.

Не е толкова важно кога ще дойдат първите средства от Европа, а че имаме одобрен план и може да се харчат пари от държавния бюджет, които ще бъдат възстановени от Европейския съюз, каза Георги Гьоков. В актуализацията на бюджета Гьоков ще поиска увеличаване на доходите на хората.

Правим всичко възможно и отделяме всяка една стотинка за повишаване доходите на българите. Гьоков ще иска да се повишат заплащането на работещите в държавната сфера с поне 10% от 1 юли, за да се равни с държавния сектор. Желанието на социалния министър е минималната работна заплата е да продължи да се вдига.

По-всяка вероятност в актуализацията на бюджета няма да бъде предложено да се вдигне минималната работна заплата, уточни Гьоков. Социалният министър иска да се увеличава минималната работна заплата, но предложението не среща разбиране от финансовото министерство, ръководено от Асен Василев.

467 лева ще стане най-малката пенсия от 1 юли. Гьоков посочи, че много се спекулира с нулевата ставка за 0% ДДС върху хляба. Хлябът няма да поевтинее или ще поевтинее с много малко. Ефектът от мярката е, че хлябът няма да поскъпва повече, уточни социалният министър.

Той смята още, че правителството се справя перфектно на настоящия етап с украинските бежанци. Това, което предлагаме в момента е отново най-доброто, което може да предложи България от всички европейски страни, каза още Гьоков. Над 3 500 украински бежанци за започнали работа.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *